Το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας-Δείτε ναούς της που γιορτάζουν σε όλη την Κρήτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας-Δείτε ναούς της που γιορτάζουν σε όλη την Κρήτη

 


Η Αγία Μαρίνα είναι μία από τις πιο γνωστές Άγιες της Εκκλησίας και από τις πιο αγαπητές.Η γιορτή της, στις 17 Ιουλίου, άκρως καλοκαιρινή, δίνει αφορμή για μεγάλα πανηγύρια.


Θεωρείται εξάλλου μία ιδιαίτερα θαυματουργή Αγία, και γι' αυτό η προσέλευση πιστών στις εκκλησιές της είναι μεγάλη, είτε για να προσευχηθούν, ζητώντας τη βοήθεια της, είτε για να εκπληρώσουν τάμα θεωρώντας πως οι προσευχές τους εισακούστηκαν. 

 


Το  μεγαλύτερο πανηγύρι που γίνεται στη χάρη της πραγματοποιείται στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη Πεδιάδος. Εκεί συναντάμε ένα μικρό, παλιό, κι ένα μεγαλύτερο και νεότερο ναό, οι οποίοι γεμίζουν ασφυκτικά, μέρες πριν την γιορτή, με τις ουρές έξω απ' αυτούς να καλύπτουν πολλά χιλιόμετρα.




Μεγάλη είναι η προσέλευση πιστών και στις Αγίες Μαρίνες πάνω από την Εθνική Οδό στο Γάζι καθώς και στο Τσαλικάκι στο Μαλεβίζι.




Λίγο πριν φθάσουμε στον οικισμό της Αγίας Πελαγίας στον ίδιο δήμο, σε ένα ψηλό σημείο του δρόμου, με θέα τον πανέμορφο κόλπο, βρίσκεται άλλη μια εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.




Μέσα στο όμορφο και καταπράσινο Φαράγγι του Αλμυρού που καταλήγει στα Ελληνοπεράματα Μαλεβιζίου συναντάμε κι άλλο ναό, βυζαντινό, αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα.




Γιορτή μεγάλη έχουν της Αγίας Μαρίνας και στους Σκλάβους Σητείας όπου γιορτάζει το δεύτερο κλίτος του ενοριακού ναού τους.




Αγία Μαρίνα γιορτάζουν όμως και σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την Ιερά Μονή της Χαλέπας στο Μυλοπόταμο όπου είναι κτισμένος ένας μικρός ναός της Αγίας.


Στην είσοδο του φέρει το οικόσημο της οικογένειας των Καλλέργηδων, της οποίας η ευρύτερη περιοχή αποτελούσε φέουδο την περίοδο της Ενετοκρατίας.




Στο Μαλάκι Ρεθύμνου υπάρχει επίσης εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, τοιχογραφημένο, που χρονολογείται από την Ενετοκρατία και το οποίο έχει συντηρηθεί από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.




Στη θέση Μούλεφε, που απέχει περίπου 3,5 χιλιόμετρα από τον οικισμό της Παναγίας Πεδιάδος, βρίσκεται άλλος ένας τοιογραφημένος ναός της Αγίας Μαρίνας. Πρόκειται για ένα μονόχωρο, φροντισμένο και φωτεινό ναό, κτισμένο ανάμεσα σε ψηλά πεύκα.




Στο Κεφαλοβρύσι Βιάννου, στους πρόποδες της  Δίκτης, δίπλα στην πηγή Φλέγα του Κρυγιού ποταμού που τροφοδοτεί με νερό την ευρύτερη περιοχή, κοντά σε ερείπια νερόμυλων, βλέπουμε άλλον έναν ναό της Αγίας Μαρίνας. Η θέση του είναι πανοραμική καθώς απο εκεί μπορεί να ατενίσει κανείς πολλά από τα χωριά της Βιάννου.




Στο όμορφο και εύφορο χωριό του Λιλιανού Πεδιάδος, το οποίο συναντάμε κατευθυνόμενοι προς το Καστέλι, τιμούν ιδιαιτέρως την Αγία Μαρίνα. Γι αυτό φρόντισαν όταν καταστράφηκε ο παλιός βυζαντινός ναός της να κτίσουν στο κέντρο του χωριού ένα νέο, ο οποίος σήμερα είναι και ο ενοριακός ναός του οικισμού.




Σε ένα υπέροχο σημείο, όλες τις εποχές του χρόνου, πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο Ιδαίο Άντρο από τα Ανώγεια και δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ζωμύνθου, είναι κτισμένος ο μικρός ναός της οσιομάρτυρος Μαρίνας. Όπως μαρτυρά εντοιχισμένη πλάκα, στην είσοδο, κτήτορας του ήταν ο Γεώργιος Ν. Φασουλάς το 1840.




Την Αγία Μαρίνα τιμούν και οι Μεσελέροι Ιεράπετρας στον μονόχωρο καμαροσκέπαστο νεκροταφειακό ναό του οικισμού των Μεσελέρων, στην Ιεράπετρα, που χρονολογείται, με βάση τον τοιχογραφικό του διάκοσμο, στο πρώτο τέταρτο του 14ου αιώνα.




Στο όμορφο Αμαριώτικο χωριό Καλογέρου ή Καλόγερος, όπως λέγεται σήμερα, σώζεται εντός του κοιμητηρίου ένας βυζαντινός ναός με πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο.


Είναι κι αυτός αφιερωμένος στην Αγία Μαρίνα και στην κτητορική επιγραφή του, που βρίσκεται μέσα στο Ιερό Βήμα, χαμηλά,διαβάζουμε πως κτίστηκε το 1300.




Τέλος την Αγία Μαρίνα γιορτάζει και το μικρό ξωκλήσι στο χωριό Νίππος Αποκορώνου που έχει ένα τρομακτικό θρύλο να συνοδεύει την ύπαρξη του.

Σελίδες