Ο κατάγραφος βυζαντινός ναός της Αγίας Μαρίνας στον Καλόγερο ή Καλογέρου Αμαρίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Ο κατάγραφος βυζαντινός ναός της Αγίας Μαρίνας στον Καλόγερο ή Καλογέρου Αμαρίου

 


Στο όμορφο Αμαριώτικο χωριό Καλογέρου ή Καλόγερος, όπως λέγεται σήμερα, σώζεται εντός του κοιμητηρίου ένας βυζαντινός ναός με πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο.


Είναι αφιερωμένος στην Αγία Μαρίνα και στην κτητορική επιγραφή του, που βρίσκεται μέσα στο Ιερό Βήμα, χαμηλά, διαβάζουμε πως κτίστηκε το 1300 (ςωη, δηλαδή 1300).


Παρότι εσωτερικά έχει υποστεί συντήρηση από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιότητων, οι πολλές πραγματικά τοιχογραφίες του δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση αφού μάλλον η συντήρηση έγινε καθυστερημένα.


Ωστόσο ευδιάκριτες παραμένουν παραστάσεις από το βίο της Παναγίας, κάποιες από το Χριστολογικό Κύκλο, ο Παντροκράτορας στην κόγχη του Ιερού, κάτω απ' αυτόν σώζονται αποσπασματικά οι Συλλειτουργούντες Ιεράρχες ενώ στον κατάγραφο ναό ξεχωρίζουν πάρα πολλές μορφές Αγίων είτε ολόσωμων είτε σε μετάλλια.Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των τοιχογραφιών τα έντονα χρώματα τους.


Εξωτερικά ο ναός της Αγίας Μαρίνας δεν έχει αποκατασταθεί κι έτσι παραμένει με σοβάδες και ασβέστη πάνω από το πέτρινο κτίσμα του.


Δείτε επίσης


Καλόγερος ή Καλογέρου Αμαρίου: Ένας όμορφος παραδοσιακός οικισμός















Σελίδες