Το άκρως εντυπωσιακό και δημοφιλές αναρριχητικό πεδίο στον Παλίγκρεμνο του Πλακιά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Το άκρως εντυπωσιακό και δημοφιλές αναρριχητικό πεδίο στον Παλίγκρεμνο του Πλακιά



Ο Πλακιάς είναι ένα μέρος μαγικό. Διαθέτει απίστευτη φυσική ομορφιά, ιστορία και βέβαια πολλές εναλλακτικές για δραστηριότητες, καθ'όλη τη διάρκεια του έτους.

Μια από τις πλέον δημοφιλείς για την περιοχή και συγκεκριμένα για το ανατολικό τμήμα του Πλακιά που ονομάζεται Παλίγκρεμνος ή Γονατές, είναι η αναρρίχηση.



Σε αυτό το σημείο ορθώνονται, σε μεγάλος ύψος (άνω των 80 μέτρων) εντελώς κάθετοι βράχοι που μοιάζουν λες κι έχουν κοπεί με ακρίβεια από ανθρώπινο χέρι. Ωστόσο είναι δημιούργημα της φύσης και μάλιστα περιζήτητο για εκείνους που αγαπούν την αναρρίχηση. 

Ο γεωλόγος Στέλιος Μανωλιούσης μας εξήγησε πως αυτό το τεράστιο πεδίο αναρρίχησης είναι ο καθρέφτης ενός εντυπωσιακού ρήγματος. Είναι στην πραγματικότητα η επιφάνεια τριβής των δύο τμημάτων του συγκεκριμένου ρήγματος, και είναι αυτή η τριβή  που το έκανε τόσο λείο. Το άλλο κομμάτι δεν το βλέπουμε γιατί είναι στη γη, κάτω από τα πόδια μας. 

Σε αυτούς τους εκπληκτικούς βράχους οι αναρριχητές μπορούν να βρουν τουλάχιστον 27 διαφορετικές αναρριχητικές διαδρομές, διαφόρων βαθμών δυσκολίας (5a - 8a+).



Οι ασχολούμενοι με αυτό το άθλημα αναφέρουν πως η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την πίστα στον  Παλίγκρεμνο είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η αναρρίχηση και τον υπόλοιπο χρόνο αρκεί να μην φυσάει πολύ και να μην κάνει πολύ ζέστη.

Οι πρώτοι που σκαρφάλωσαν στον Πλακιά ήταν Γερμανοί που έκαναν την  διαδρομή Αριάδνη. Το 1979 είχαμε και τους πρώτους Έλληνες , το Δημήτρη Κορρέ και το Δημήτρη Σωτηράκη, που έκαναν τη διαδρομή Φόδελε extension, με καρφιά



Το πέτρωμα στο συγκεκριμένο αναρριχητικό πεδίο είναι ασβεστόλιθος και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας. Το σκαρφάλωμα γίνεται κυρίως σε σχισμές αλλά και σε πλάκα.

Η διαδρομή Αριάδνη, είναι η πιο κλασική γεωμετρική σχισμή του πεδίου ενώ η space cake, η minimalist και η  Μινώταυρος θεωρούνται ως το αποκορύφωμα της αναρρίχησης σε πλάκα.



Οι αναρριχητές που σκαρφαλώνουν στους βράχους του Παλίγκρεμνου απολαμβάνουν από ψηλά την υπέροχη θέα της παραλίας, που απλώνεται στη βάση τους, ενώ στην περιοχή μπορούν να βρουν τόσο καταλύματα για τη διαμονή τους όσο και μαγαζιά για να φάνε και να πιουν τον καφέ τους.

 Πλέον όμως αυτή η πίστα έχει γίνει από τις αγαπημένες και των πολλών Κρητικών που ασχολούνται με την αναρρίχηση. 

Αυτή την όμορφη παραλία βλέπουν από ψηλά οι αναρριχητές 








(Πληροφορίες για την αναρρίχηση στον Παλίγκρεμνο αντλήθηκαν από το Vrahomania )

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες