Βαγγέλης Βλεπάκης ο "Ερημίτης": Πως μεταμόρφωσε τον Κεφαλά Αποκορώνου με τις κατασκευές του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Βαγγέλης Βλεπάκης ο "Ερημίτης": Πως μεταμόρφωσε τον Κεφαλά Αποκορώνου με τις κατασκευές του

 


Έχει κάνει πολλές και διαφορετικές δουλειές στη ζωή του όμως όλες είχαν αναφορά στα χέρια του.


Ο Βαγγέλης Βλεπάκης, ή Ερημίτης, όπως τον ξέρουν όλοι στον Κεφαλά Αποκορώνου και στα γύρω χωριά, είναι μια εξαιρετική περίπτωση ανθρώπου.


Αιτία να τον γνωρίσουμε είναι οι πολλές και όμορφες κατασκευές που έχει δημιουργήσει στο σπίτι του στον Κεφαλά, σε δρόμους της περιοχής του αλλά και στην παραλία του Oμπρός Γιαλού στον  Αποκόρωνα.


Πρόκειται για έργα φτιαγμένα από πέτρα, βότσαλο και γυαλί. Καθένα τους, πέρα από το αισθητικό κομμάτι που το χαρακτηρίζει, στέλνει κι ένα μήνυμα.


Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.


Ο Βαγγέλης Βλεπάκης κατάγεται από τον Κεφαλά. Μικρό παιδί ακόμα πήγε στα Χανιά κι από εκεί αναζήτησε μια καλύτερη τύχη στην Αθήνα.


Στη Πρωτεύουσα έζησε για 23 ολόκληρη χρόνια. Εκεί ασχολήθηκε με τις βαφές αλουμινίου, εργάστηκε σε εργαστήρι κατεργασίας ημιπολύτιμων λίθων και στη συνέχεια άνοιξε με τα αδέλφια του ένα εργοστάσιο βαφής αλουμινίων, μια και είχε μάθει καλά τη δουλειά. Δυστυχώς το επιχειρηματικό εγχείρημα δεν πήγε πολύ καλά και το εργοστάσιο έκλεισε.


Έτσι το 1990 επέστρεψε στην Κρήτη.


Χαρακτήρας μοναχικός όπως ήταν πήγε στον Oμπρός Γιαλό και σε μια μικρή φυσική σπηλαίωση άρχισε να ζει ως ερημίτης. Σχεδόν ένα χρόνο έμεινε εκεί και στη συνέχεια βρήκε, σε ένα δυσπρόσιτο σημείο, μια μεγαλύτερη φυσική σπηλαίωση όπου έζησε για δέκα ολόκληρα χρόνια.


Τα χρόνια αυτά της απομόνωσης και απόλυτης μοναξιάς ανακάλυψε πως τον ευχαριστούσε πολύ το να φτιάχνει κατασκευές από φυσικά υλικά, όπως η πέτρα και το βότσαλο.


Τόσο στον Oμπρός Γιαλό όσο και στον Παράδεισο, όπως ονόμασε τη σπηλιά του, οι χώροι μέσα κι έξω στολίστηκαν με τα έργα του.


Το 2005 γνώρισε και τη γυναίκα που τελικά παντρεύτηκε, μια βρετανίδα που ήλθε διακοπές στην Κρήτη για να δει μια φίλη της. Έτσι η απομόνωση πήρε τέλος και εγκαταστάθηκε στο χωριό του.



Σήμερα σε ηλικία 72 ετών έργα του Βαγγέλη Βλεπάκη μπορεί να συναντήσει κανείς σε αρκετά σημεία στον Κεφαλά και πρωτίστως στο σπίτι του.


Όπως μας λέει, στο χωριό του έχει κάνει πέτρινες δημιουργίες σε έξι σημεία. Πρόκειται για έργα-αφιερώματα στις μητέρες του κόσμου, στην ειρήνη, στα δικαιώματα της γυναίκας, στην ισότητα των δυο φίλων.


Επίσης έφτιαξε ένα εικονοστάσι των Αγίων Πέτρου και Παύλου, στόλισε με πέτρινες δημιουργίες μια γέρικη ελιά, έκανε ένα μνημείο αφιέρωμα στον Ελ Γκρέκο, τον Νίκο Καζαντζάκη και Μίκη Θεοδωράκη.


«Γράφω πάνω στο καθένα τι είναι κι έτσι στέλνω τα δικά μου μηνύματα», μας λέει και προσθέτει «Αυτή είναι η τρέλα μου, το χόμπι μου».


Τα έργα του έχουν γίνει αιτία να δεχθεί πολλές φορές συγχαρητήρια από ανθρώπους που επισκέπτονται το χωριό και θαυμάζουν αυτά τα στολίδια σε σημεία του δρόμου.


Όμως υπάρχουν κι αυτοί που δεν τα βλέπουν με καλό μάτι και μάλιστα δεν διστάζουν να τα καταστρέψουν, με τον ίδιο στη συνέχεια και τρέχει για να αποκαταστήσει τις ζημιές.


Έχω και εχθρούς αλλά δεν το βάζω κάτω, μας εξηγεί και συμπληρώνει, έχω κάνει μνημείο και για τους εχθρούς μου και τους γράφω επάνω «Σας Αγαπώ».


Μάλιστα ο Βαγγέλης Βλεπάκης νιώθοντας πως κάποιοι συνάνθρωποι γύρω του δυσκολεύονται να επιβιώσουν έχει τοποθετήσει σε ένα από τα έργα του ειδικό κουμπαρά και τα χρήματα που συγκεντρώνει τα διαθέτει στο κοινωνικό παντοπωλείο της περιοχής του για να αγοράζονται τρόφιμα.


Να σημειώσουμε πως όλη αυτή τη δουλειά δεν την ολοκληρώνει και την εγκαταλείπει μετά. Τακτικά φροντίζει τα δημιουργήματα του να τα συντηρεί, να τα καθαρίζει και να τα γυλίζει για να μπορούν να τα θαυμάζουν οι διερχόμενοι.


(Ευχαριστίες στο Χρήστο Οικονομάκη για το φωτογραφικό υλικό)


Δείτε επίσης:


Το Θολάμι του Βαγγέλη: Το βοτσαλωτό δημιούργημα στον κόλπο του Ομπρόσγιαλου στον Αποκόρωνα


Ο Βαγγέλης Βλεπάκης

Εικόνες από το σπίτι του



Έργα στο δρόμο











Σελίδες