Το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη και η ιστορία του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη και η ιστορία του

 




Στις 17 Ιουλίου γιορτάζει η Αγία Μαρίνα η μεγαλομάρτυς και όλοι οι δρόμοι στην Κρήτη οδηγούν στο Ιερά Μονή της στη Βόνη.


Είναι το μεγαλύτερο πανηγύρι που καταγράφεται στην Κρήτη κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα καθώς έχει υπολογιστεί πως τουλάχιστον 15.000 προσκυνητές συρρέουν κάθε χρόνο στη χάρη της Αγίας Μαρίνας, από κάθε γωνιά της χώρας.


Κι αυτά τα μεγέθη βέβαια μόνο τυχαία που δεν είναι καθώς η Αγία Μαρίνα στη Βόνη, του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, έχει καταγράψει πάμπολλα θαύματα, στην πορεία των ετών,τα οποία έγιναν αιτία η φήμη της να φθάσει παντού.




Ποια είναι όμως η ιστορία του Ιερού αυτού προσκυνήματος;


Όπως μας διηγήθηκε ο εφημέριος του ναού της Αγίας Μαρίνας, ο Αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος, εκ των πατέρων της Ιεράς Μονής Αγκαράθου, στο σημείο όπου σήμερα συναντάμε τον παλιό και το νεώτερο ναό της Αγίας Μαρίνας αιώνες πριν υπήρχε εκκλησία αφιερωμένη στη χάρη της Αγίας. 


Δε γνωρίζουμε αν ήταν κτίσμα από τη βυζαντινή περίοδο ή ανεγέρθηκε επί Ενετών το σίγουρο είναι πως κατά την Τουρκοκρατία, στο μεγαλύτερο τμήμα του είχε καταπέσει. Σώζονταν μόνο το ανατολικό κομμάτι, εκεί όπου βλέπουμε σήμερα το Ιερό Βήμα. Από την περίοδο εκείνη διατηρούνται οι τοιχογραφίες της Πλατυτέρας, στην κόγχη, και των συλλειτουργούντων Ιεραρχών κάτω απ’ αυτή. Επίσης σώζονταν στο Ιερό η πηγή με το Αγίασμα.


Η περιοχή όπου είχε κτιστεί ο ναός ονομάζονταν "Ψειρού" γιατί λέει η παράδοση πως ότι σιτηρό θέριζαν και αποθήκευαν οι ντόπιοι την περίοδο εορτής της Αγίας Μαρίνας γέμιζε ψείρες και καταστρέφονταν.


Κάποια στιγμή, ενώ ακόμα οι Οθωμανοί είχαν υπό κατάληψη την Κρήτη, πέρασε από το σημείο με το γκρεμισμένο ναό ο Ιωάννης Καπαρουνάκης από το Θραψανό, που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας. Έσκυψε και ήπιε λίγο από το Αγίασμα που υπήρχε στο Ιερό και αμέσως έγινε καλά.


Στη συνέχεια είδε στο όνειρο του την Αγία Μαρίνα που του υπέδειξε ένα σημείο όπου υπήρχε κρυμμένη η εικόνα της. Πράγματι ο Καπαρουνάκης έψαξε και βρήκε την εικόνα, την οποία μάλιστα σήμερα διατηρούν οι απόγονοι του στην Αμερική, όπου είναι εγκατεστημένοι.


Για τη χάρη της Αγίας, που τόσο βοήθησε την οικογένεια του, ο Ιωάννης Καπαρουνάκης θέλησε να αναστυλώσει το ναό, όμως η έκταση όπου βρισκόταν ανήκε τότε στον Οθωμανό μπέη της περιοχής. Εκείνος αρνήθηκε να την παραχωρήσει και η συμφορά μπήκε στο κονάκι του. Πρώτα ψόφησαν όλα τα πρόβατα του, που ήπιαν νερό από το Αγίασμα της Αγίας Μαρίνας, το οποίο τότε έρρεε άφθονο. Στη συνέχεια ασθένησαν βαριά οι δυο γιοί του.


Απευθύνθηκε τότε στον Καπαρουνάκη λέγοντας του πως αν τα παιδιά του γίνουν καλά με χαρά θα του παραχωρήσει την έκταση που ζητούσε. Ο Ιωάννης Καπαρουνάκης τον συμβούλεψε από το νερό που έτρεχε από το Ιερό του ναού να δώσει στους γιούς του και πράγματι με αυτό τον τρόπο θεραπεύτηκαν.


Ο Μπέης τήρησε την δέσμευση του και έδωσε αμέσως μετά την έκταση με τον ερειπωμένο ναό, ο οποίος αναστυλώθηκε και  εγκαινιάστηκε το 1901.




Το θαύμα με το φίδι


Στο εσωτερικό του μικρού αυτού ναού, στην εικόνα της Αγίας Μαρίνας, την παραφορτωμένη με τα εκατοντάδες ασημένια και χρυσά τάματα, βλέπουμε κι ένα βάζο με ένα μικρό φίδι.


Αυτό συνδέεται με ένα από τα πλέον γνωστά και μεγάλα θαύματα που έγιναν από την Αγία Μαρίνα.


Μια γυναίκα Ρομά, από τα Μέγαρα, που εγκυμονούσε αποφάσισε να κάνει έκτρωση γιατί δεν ήθελε να κρατήσει το παιδί. Η επέμβαση έγινε κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα όμως στη συνέχεια εκείνη άρχισε να νιώθει αφόρητους πόνους στην κοιλιακή χώρα.


Επισκέφθηκε πολλούς γιατρούς και έκανε πολλές εξετάσεις αλλά ουδείς μπορούσε να διαγνώσει την αιτία του πόνου. Μια μέρα καταβεβλημένη από το πρόβλημα της κοιμήθηκε και στον ύπνο της είδε μια νεαρή γυναίκα που της είπε «Εγώ θα σε κάνω καλά αλλά πρέπει να έλθεις στο «νοσοκομείο» μου στο Ηράκλειο, με λένε Μαρίνα». Η γυναίκα πράγματι ήλθε στην Κρήτη κατάλαβε πως η μορφή που ονειρεύτηκε ήταν η Αγία Μαρίνα και αναζήτησε την εκκλησία της.


Πηγαίνοντας στη Βόνη ο τότε ιερέας τη συμβούλεψε να βάλει λίγο από το λάδι που υπήρχε στο καντήλι της Αγίας στο σώμα της για να  της περάσουν οι πόνοι. Η γυναίκα πράγματι το έκανε και αμέσως, όχι μόνο σταμάτησε ο πόνος αλλά από μέσα της βγήκε το μικρό φίδι που βλέπουμε σήμερα στο εικόνισμα. Ήταν λες και απέβαλε μαζί με τον πόνο και την αμαρτία που είχε διαπράξει και λυτρώθηκε.


Τα θαύματα της Αγίας Μαρίνας γεμίζουν βιβλίο ωστόσο ο π. Μεθόδιος μας είπε και για δυο πιο σύγχρονα. Το ένα καταγράφηκε πριν από περίπου πέντε χρόνια όταν ένας παράλυτος άνδρας, αργά το βράδυ της παραμονής της γιορτής της Αγίας Μαρίνας, προσκύνησε την εικόνα της και κατάφερε να περπατήσει και το δεύτερο σημειώθηκε πριν από σχεδόν τρία χρόνια.


Ένα ανήλικο κοριτσάκι, κάτω των πέντε ετών, από την Αθήνα παρουσίασε όγκο στο κεφάλι. Η οικογένεια του κοριτσιού δεν γνώριζε το προσκύνημα της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη αλλά προσευχήθηκε στο Θεό με θέρμη για το παιδί. Η επέμβαση έγινε, ήταν επιτυχημένη και το κοριτσάκι μόλις συνήλθε κι άνοιξε τα ματάκια του είπε στους γονείς του πως το έκανε καλά η Αγία Μαρίνα από το Ηράκλειο της Κρήτης. Έτσι λίγο καιρό αργότερα οι γονείς του παιδιού επισκέφθηκαν την Αγία Μαρίνα στη Βόνη και εξιστόρησαν το θαύμα που τους συνέβη στον π. Μεθόδιο.




Ο νεώτερος ναός


Τη δεκαετία του 60 κτίστηκε πάνω από την παλιά εκκλησία μια πολύ μεγαλύτερη και ευρύχωρη, όπου τελούνται άπειρα μυστήρια κάθε χρόνο. Εκεί βρίσκονται για προσκύνημα Ιερά Λείψανα της Αγίας Μαρίνας.


Το 2021 μάλιστα, λίγες ημέρες πριν τη γιορτή της Αγίας, ολοκληρώθηκε και η αγιογράφηση του τρούλου της. Ο Ιησούς Παντοκράτωρ με τους αγγέλους και τους προφήτες γύρω του μαζί με τους Ευαγγελιστές κοσμούν πλέον τον τρούλο. 


Οι αγιογραφίες φιλοτεχνήθηκαν από τον Ρεθεμνιώτη αγιογράφο Αντώνη Λύτινα. Ελπίδα τώρα της ηγουμένης, της γερόντισας Μαρίνας, και της μοναχής Θεολογίας, που διαμένουν στη Μονή,  είναι κάποια στιγμή να καταφέρουν να δούν όλο το ναό αγιογραφημένο, πράγμα που βεβαίως θα εξαρτηθεί από τους δωρητές των τοιχογραφιών.




Τα τάματα γεμίζουν μια ολόκληρη αίθουσα


Η Αγία Μαρίνα, που μαρτύρησε σε εφηβική ηλικία την πίστη της, θεωρείται προστάτιδα των παιδιών και των καρκινοπαθών. Γι’ αυτό αν κοιτάξει κανείς στην ξεχωριστή αίθουσα όπου φυλάσσονται κάποια από τα χιλιάδες τάματα της θα δει κέρινα ομοιώματα παιδιών. Τα περισσότερα είναι φτιαγμένα στο φυσικό μέγεθος και βάρος των βρεφών που είχαν τάξιμο οι γονείς τους. Επίσης θα δει κούρλες που κόβουν από τα μαλλιά τους γυναίκες που έχουν θεραπευθεί από ανίατες νόσους.


Στον ίδιο χώρο κηδεμόνες, πατερίτσες και πολλά άλλα ορθοπεδικά είδη από θεραπευμένους ανθρώπους που είχαν τάμα στη χάρη της Αγίας Μαρίνας.


Ακόμα, όπως μας είπε ο π. Μεθόδιος, κάθε χρόνο μετά τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας συγκεντρώνουν ολόκληρα τσουβάλια με μαύρα ρούχα που φορούν ως τάμα πιστές. Οι μαυροφόρες οι οποίες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας από την παραμονή της γιορτής, παραμένουν στο μοναστήρι την ημέρα της γιορτής και στη συνέχεια αποχωρώντας αφήνουν εκεί τα μαύρα ρούχα τους. 


Η Αγία Μαρίνα είναι σπουδαίο προσκύνημα για τους Ρομά απ' όλη την χώρα, λόγω του θαύματος με την γυναίκα της φυλής τους.

  


Η αίθουσα με τα τάματα

Οι νέες τοιχογραφίες που είχαμε την τύχη να θαυμάσουμε πρώτοι με την ολοκλήρωση τους




Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας 


Εικόνες από τον αναστυλωμένο παλιό ναό της Αγίας Μαρίνας

Το σημείο απ όπου τρέχει το Αγίασμα

Οι μόνες παλιές τοιχογραφίες που διασώζονται



 

Σελίδες