Η Αγία Μαρίνα στο Μούλεφε έξω από την Παναγιά Πεδιάδος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Η Αγία Μαρίνα στο Μούλεφε έξω από την Παναγιά Πεδιάδος



Στη θέση Μούλεφε, που απέχει περίπου 3,5 χιλιόμετρα από τον οικισμό της Παναγίας, βρίσκεται ο ναός της Αγίας Μαρίνας.

Σημείο σημαντικό κατά το παρελθόν αφού από δω περνούσε η περίφημη Περατόστρατα, ένας λιθόστρωτος δρόμος που συνέδεε τα χωριά της Βιάννου με το Αρκαλοχώρι και τα χωριά περίξ αυτού με το Ηράκλειο κι ακόμα πιο παλιά, τη μινωική περίοδο, αποτελούσε πέρασμα για το ιερό του Ερμή και της Αφροδίτης στη Σύμη της Βιάννου.


Ο ναός της Αγίας Μαρίνας είναι μικρός, μονόχωρος αλλά κατάγραφος αν και οι τοιχογραφίες του σώζονται αποσπασματικά.

Χαρακτηριστική λαϊκότροπης τέχνης των αρχών του 14ου αιώνα η εικονογράφηση του περιλαμβάνει σκηνές του Χριστολογικού κύκλου και του κύκλου του βίου της Αγίας Μαρίνας, αλλά και μορφές άλλων Αγίων, όπως της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Άννας, του Αγίου Δημητρίου και Αγίου Γεωργίου, των Τριών Ιεραρχών.

Στην κόγχη του βλέπουμε τον Παντοκράτορα ενώ ξεχωρίζουν οι παραστάσεις της Ανάληψης, της Ανάστασης της Θυσίας, της Κοίμησης.


Η τιμώμενη Αγία φέρει έξεργο φωτοστέφανο ενώ αν παρατηρήσει κανείς την παράσταση με τον Άγιο Γεώργιο θα δει πως ο αγιογράφος την τοποθετεί μέσα σε μια θάλασσα με ψάρια όπως συμβαίνει και με τη μορφή του Αγίου Δημητρίου στο Διαβαϊδέ.

Κάθε χρόνο στη χάρη της Αγίας Μαρίνας γίνεται μεγάλο πανηγύρι στην περιοχή. Μπορεί τη δόξα να κλέβει αυτές τις ημέρες η Αγία Μαρίνα στη Βόνη αλλά για τους Παναγιανούς όλοι οι δρόμοι στις 16 και 17 Ιουλίου οδηγούν στο Μούλεφε, όπου μάλιστα διατηρούνται ερείπια από το χάνι του Μουλά Εφέντη (δείτε το εδώ)

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

 (Αντλήθηκαν στοιχεία από το βιβλίο Χριστιανικά Μνημεία της Κρήτης)


















Σελίδες