Γίνεται γάμος χωρίς κρέας στην Κρήτη; Κι όμως έγινε στον Άγιο Θωμά και το μενού ήταν vegetarian - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Γίνεται γάμος χωρίς κρέας στην Κρήτη; Κι όμως έγινε στον Άγιο Θωμά και το μενού ήταν vegetarian





 Ένας γάμος πολύ διαφορετικός σε σχέση με τους συνηθισμένους αλλά τόσο όμορφος μέσα στην απλότητα του έγινε την Κυριακή στον ειδυλλιακό χώρο της Παναγίας Καρδιώτισσας στον Άγιο Θωμά.

Της Ελένης Βασιλάκη


Η διαφορετικότητα του, μεταξύ άλλων, έγκειται στο γεγονός πως το ζευγάρι, που έχει επιλέξει να μην βάζει καθόλου κρέας στο τραπέζι του, πιστό στις επιλογές του, έκανε και το τραπέζι του γάμου του vegetarian, κι όχι μόνο δεν έλειψαν στους καλεσμένους τους τα "κοψίδια" και το γαμοπίλαφο  αλλά απόλαυσαν ένα μενού που θα τους μείνει αξέχαστο.

Το άναμμα του φούρνου έγινε συμβολικά μ' ένα στεφάνι αποξηραμένων λουλουδιών 
Η νύφη έφτασε στην εκκλησία ξυπόλητη ενώ ο γαμπρός φορώντας, όχι το κλασσικό γαμπριάτικο κοστούμι, αλλά ενδυμασία με αναφορές στην Ανατολή, της οποίας την φιλοσοφία όχι μόνο έχει μελετήσει αλλά και υιοθετεί στην καθημερινότητα του.

Εννοείται πως όλες οι πινελιές που συνέθεταν το γάμο τους είχαν έντονα τα στοιχεία της προσωπικότητας και των δύο, από τις λαμπάδες που ήταν φτιαγμένες από φυσικό κερί μέλισσας μέχρι τα πιάτα και τα λοιπά αξεσουάρ στο τραπέζι που ήταν φτιαγμένα από κοκοφοίνικα και ανακυκλωμένα υλικά.


Οι λαμπάδες από φυσικό κερί μέλισας

Οι μπομπονιέρες ήταν συνθέσεις με παχύφυτα που έφεραν κουφέτα
 Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε πως το ζευγάρι δεν έχει καμία σχέση, καταγωγής, με τον Άγιο Θωμά, όμως επέλεξε να παντρευτεί εκεί καθώς η ομορφιά αλλά και η ενέργεια αυτού του τόπου ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να τους συνοδεύσει στο νέο τους ξεκίνημα. 


Ο Γιώργος Παπυράκης φροντίζει ο μπουφές να είναι διαρκώς γεμάτος με τα ωραία φαγητά του
Την επιμέλεια και την προετοιμασία του γαμήλιου μενού είχε αναλάβει ο καταγόμενος από τις Κορφές μάγειρας Γιώργος Παπυράκης. Στις σαλάτες και τη γαμήλια τούρτα είχε τη βοήθεια της Claire ΜcLauchlin, μιας βρετανίδας που ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μαγειρική. 

 Αφοσιωμένος στην τοπική κουζίνα ο Γιώργος είναι από τους μάγειρες που αν φας μια φορά από τα χέρια του δεν ξεχνάς τις γεύσεις που σου αφήνουν τα φαγητά του ενώ έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τα χόρτα και τα λαχανικά, που τα επιλέγει κατά βάσην στην κουζίνα του. 



 Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες του e-storieskritis.gr ο μπουφές ήταν πλούσιος, αποτελούμενος από παραδοσιακά μαγειρεμένα φαγητά, τα περισσότερα στον ξυλόφουρνο που άναψε γι αυτό το σκοπό στον αύλειο χώρο της Παναγίας της Καρδιώτισσας, όπου έγινε και η τελετή του γάμου αλλά και το τραπέζι.



Μεταξύ άλλων οι καλεσμένοι απόλαυσαν γεμιστά με λαχανικά εποχής, μουσακά λαχανικών, λαζάνια με σπανάκι και αρωματικά, σαλάτα πράσινη, σαλάτα με καρότο, μήλο και σταφίδες, οσπριάδα, μελιτζανοσαλάτα, χορτοτυρόπιτα, φρούτα εποχής και μια τούρτα στολισμένη επίσης με φρούτα εποχής.

Είναι στ αλήθεια τόσο όμορφο και ξεχωριστό να βλέπεις ένα ζευγάρι να επιλέγει την πρώτη και ωραιότερη ημέρα της κοινής ζωής του να προσφέρει στους καλεσμένους του όχι αυτό που θέλουν οι πολλοί και μας έχουν επιβάλει τα έθιμα στην Κρήτη, αλλά εκείνο που κάνει το ίδιο να είναι χαρούμενο. 

Και τελικά, όπως εκ του αποτελέσματος φαίνεται, υπάρχουν τόσες πολλές και νόστιμες εναλλακτικές στην Κρητική κουζίνα που είναι άδικο όλα τα τραπέζια γάμου να γίνονται καρμπόν.

Εμείς να τους ευχηθούμε κάθε ευτυχία και αρμονία στο νέο τους ξεκίνημα, κόντρα στο ρεύμα και ακολουθώντας πάντα την καρδιά τους .

 (ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Ο Γιώργος Παπυράκης με την Claire ΜcLauchlin, ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της προσπάθειας τους








Σελίδες