Η Αγία Μαρίνα στο Κεφαλοβρύσι Βιάννου και το τάμα του ζευγαριού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Η Αγία Μαρίνα στο Κεφαλοβρύσι Βιάννου και το τάμα του ζευγαριού


Στο Κεφαλοβρύσι, στους πρόποδες της  Δίκτης, δίπλα στην πηγή Φλέγα του Κρυγιού ποταμού που τροφοδοτεί με νερό την ευρύτερη περιοχή, κοντά σε ερείπια νερόμυλων, βρίσκεται ο ναός της Αγίας Μαρίνας. Η θέση του είναι πανοραμική καθώς απο εκεί μπορεί να ατενίσει κανείς πολλά από τα χωριά της Βιάννου.

 

Κτίστηκε από την οικογένεια του Εμμανουήλ και της Αριστέας Βερβελάκη, πριν την Κατοχή, ως τάμα.

 

Είχαν κάνει τρία παιδιά και κανένα δεν είχε επιζήσει. Έτσι  προσευχήθηκαν στην Αγία Μαρίνα στη Βόνη, όπου πήγαν για προσκύνημα, κάνοντας το τάμα τους.

 

Ο Εμμανουήλ Βερβελάκης μάλιστα ονειρεύτηκε τρεις φορές μια μαυροφορεμένη και όμορφη κοπέλα που του υπέδειξε μια θέση στο βουνό, όπου, λέει η παράδοση, πως έψαξαν και βρήκαν μια εικόνα της Αγίας Μαρίνας.

 

Η Αγία είχε επιλέξει που θα έκτιζαν το ναό της. Όμως επειδή οι εποχές ήταν δύσκολες και η περιοχή δύσβατη το κτίσιμο κράτησε δέκα χρόνια, έως το 1937.

 

Ενώ ετοιμαζόταν να εγκαινιαστεί η εκκλησία, ξέσπασε ο πόλεμος με τους Γερμανούς και ήρθε η Κατοχή. Οι Ναζί τότε την ανατίναξαν με δυναμίτη, γιατί την θεωρούσαν τόπο συγκέντρωσης, και διαμονής των ανταρτών.

 

Ανάμεσα στα συντρίμμια της κάποια στιγμή ένας κάτοικος βρήκε ένα καρφί και σκέφτηκε να το πάρει για να το χρησιμοποιήσει στα άρβυλα του στερεώνοντας τα. 

 

Το βράδυ όμως, αναφέρει η παράδοση, είδε στον ύπνο του ένα κοριτσάκι που του είπε να πάει πίσω αυτό που πήρε από τα ερείπια γιατί θα κτιστεί ξανά η εκκλησία και θα το χρειαστούν.

 

Πράγματι το επέστρεψε τρομαγμένος από το όνειρο που είδε. 

 

Στις εκτελέσεις εκείνης της περιόδου σκότωσαν και τον Μανώλη Βερβελάκη.

 

Η χήρα του, Αριστέα, αποφάσισε όμως να κτίσει ξανά το ναό αμέσως μετά την Κατοχή. Τα κατάφερε και οι εργασίες του τελείωσαν το 1958 ενώ εγκαινιάστηκε το 1961 από τον τότε μητροπολίτη Πέτρας Δημήτριο την ημέρα της εορτής της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου.

 

Την ίδια μέρα, στη διάρκεια της Θείας λειτουργίας, χειροτονήθηκε ιερέας ο μέχρι τότε διάκονος Τιμόθεος Καρπουζάκης από το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου Άρβης.

 

Κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου αρκετοί πιστοί από τον οικισμό του  Κεφαλοβρυσίου  αλλά και από όλα τα γύρω χωριά πηγαίνουν στην Αγία Μαρίνα και τιμούν την χάρη της.

 

(Πληροφοριακό υλικό μας διέθεσε ο κ Γεώργιος Κονδυλάκης τον οποίο και ευχαριστούμε)






Η θέα από την Αγία Μαρίνα

Σελίδες