Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας μέσα στο Φαράγγι του Αλμυρού στο Μαλεβίζι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας μέσα στο Φαράγγι του Αλμυρού στο Μαλεβίζι

 


Μέσα στο όμορφο και καταπράσινο Φαράγγι του Αλμυρού που καταλήγει στα Ελληνοπεράματα Μαλεβιζίου βρίσκεται ο βυζαντινός μικρός ναός της Αγίας Μαρίνας.


Στην πραγματικότητα μέσα σε αυτό το φαράγγι υπήρχαν τρείς εκκλησίες οι οποίες του είχαν δώσει και το όνομα, ένα από τα πολλά που έχει, ως φαράγγι των Τριών Εκκλησιών.


Η πρώτη λοιπόν εκκλησία που συναντάμε εισερχόμενοι στο φαράγγι είναι η Αγία Μαρίνα.


Βέβαια δεν ήταν πάντα αφιερωμένη στην συγκεκριμένη Αγία καθώς εκεί όταν κτίστηκε τιμούσαν την Αγία Παρασκευή, όπως αναφέρει και ο Νίκος Ψιλάκης στην έκδοση "Το Μαλεβίζι από τα Προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα".


Τη δεκαετία του 1970, και συγκεκριμένα το 1973, ανακαινίσθηκε ο ναός, από την Χρυσούλα Χνάρη, και τότε άλλαξε και η τιμώμενη Αγία. Αφιερώθηκε στην Αγία Μαρίνα και η Αγία Παρασκευή μεταφέρθηκε και τιμάται λίγα μέτρα πιο πάνω στον τοιχογραφημένο βυζαντινό ναό των Αγίων Αντωνίου και Αγίας Παρασκευής.


Κι εκεί όμως όπως φαίνεται δεν τιμούσαν εξ αρχής τον Άγιο Αντώνιο. Όπως προκύπτει από τα ενετικά αρχεία στο σημείο αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, υπήρχε ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Φαραγγίτη και το ομώνυμο μοναστήρι του.


Οπότε αυτός ο τοιχογραφημένος παλιός ναός υπήρξε καθολικό Μονής και τιμούσε στις 29 Αυγούστου την Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.


Για άγνωστο λόγο όμως μετακινήθηκε εκεί ο Άγιος Αντώνιος, που προηγουμένως λάτρευαν σε κάποια από τις σπηλαιώσεις του Φαραγγιού, και μετά μετακινήθηκε εκεί και η Αγία Παρασκευή, κι έτσι χάθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Φαραγγίτης κι έμεινε μόνο ως μνήμη.


Μάλιστα όπως μας ανέφερε ο εφημέριος της Ροδιάς, όπου υπάγονται αυτοί οι ναοί, ο π. Γεώργιος Δαμιανάκης, σε αυτό το καθολικό είχε μεταφερθεί επί Τουρκοκρατίας ο Επίσκοπος Βασίλειος μετατρέποντας το ναό σε επισκοπικό.


Σύμφωνα με τον π. Γεώργιο Δαμιανάκη και η Αγία Παρασκευή που μετονομάστηκε σε Αγία Μαρίνα υπήρξε μικρή Μονή. Κάποιοι άλλοι αναφέρουν πως έξω από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (τότε Αγία Παρασκευή) λειτουργούσε το νεκροταφείο της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Φαραγγίτη.


Το σίγουρο είναι πάντως πως παλιότερα είχαν αφαιρεθεί τα αγκωνάρια του ναού της Αγίας Μαρίνας,  ενδεχομένως από τους Οθωμανούς, κι έτσι στήθηκε και πάλι όρθια με την ανακαίνιση της το 1973.


Ο μικρός ναός της Αγίας Μαρίνας, που γιορτάζει στις 17 Ιουλίου, είναι μονόχωρος και καμαροσκεπής.


Μάλιστα η σκεπή του έχει κατασκευαστεί με τον τρόπο που έκτιζαν τις παλιές στεγασμένες δεξαμενές ενώ το καμπαναριό έχει στερεωθεί πάνω σε βράχο.










Σελίδες