Το λαξευμένο κάτω από τη γη καταφύγιο του Β Παγκοσμίου Πολέμου στον Αφραθιά Τυμπακίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018

Το λαξευμένο κάτω από τη γη καταφύγιο του Β Παγκοσμίου Πολέμου στον Αφραθιά Τυμπακίου


Φτιαγμένο κάτω από τη γη, μετά από λάξευση του μαλακού ασβεστόλιθου, είναι δύσκολο να καταλάβεις την ύπαρξη του εφόσον δεν είσαι ντόπιος ή δεν σου υποδείξει κανείς τη θέση του.

Της Ελένης Βασιλάκη

Το καταφύγιο του Β Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή του Αφραθιά στο Τυμπάκι βρίσκεται κάτω από το λόφο του Αγίου Νικολάου και λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το Καταφύγιο του Ψυχρού Πολέμου.


Διαθέτει περισσότερες από δύο εξόδους-εισόδους εκ των οποίων η μεγαλύτερη χρησιμοποιείται σήμερα ως στάνη για κοπάδι. Το μήκος του ενδέχεται να φτάνει και τα εκατό μέτρα σε μια ευθεία.

Δεν υπάρχουν βάσεις στήριξης ή άλλες προσθήκες που να διασφαλίζουν την μη κατάρρευση του και φαίνεται γενικότερα πως έγινε πολύ γρήγορα και βιαστικά. 

Πέρα από την κύρια σήραγγα του, όπου άλλοτε χρειάζεται να κινηθεί κανείς σκυφτός κι άλλοτε όρθιος, διαθέτει ανά διαστήματα και πρόσθετους λαξευτούς χώρους, σαν μικρές αποθήκες, καθώς η χρήση του δεν ήταν μόνο για την ασφάλεια των στρατιωτών αλλά και του πολεμικού υλικού τους.

Χώροι αποθήκευσης εντός του καταφυγίου
Οι σκοτεινοί χώροι του σήμερα έχουν γίνει καταφύγιο για νυκτερίδες ενώ ευτυχώς η ανθρώπινη παρουσία- σ' ένα μεγάλο βαθμό- δεν φανερώνει τα ίχνη της (σκουπίδια)  μέσα στο καταφύγιο. 

Σαν αυτό υπάρχουν δεκάδες άλλα καταφύγια στην ευρύτερη περιοχή του Τυμπακίου όπου οι Γερμανοί είχαν φροντίσει να στήσουν την ισχυρότερη γραμμή άμυνας που διέθεταν στη Μεσόγειο. 

Μάλιστα πάνω από το καταφύγιο, στο λόφο όπου δεσπόζει ο ναός του Αγίου Νικολάου, υπάρχει κι ένα από τα πολυβολεία τους, φτιαγμένο από πέτρα και τσιμέντο και πλέον γεμάτο σκουπίδια.


Κάτω από αυτό το λόφο βρίσκεται ένα μεγάλο τμήμα του καταφυγίου 

Η μεγάλη είσοδος του καταφυγίου

Ο χώρος μπροστά από την κύρια είσοδο έχει γίνει μάντρα για κοπάδι 

Κλειστή από τον κτηνοτρόφο η πρόσβαση προς προς τη σήραγγα, από την κεντρική είσοδο 


Δευτερεύουσα είσοδος 
Μόνιμοι ένοικοι του καταφυγίου σήμερα οι νυχτερίδεςΟ χαρτογράφος Μιχάλης Σπυριδάκης μας δείχνει το πολυβολείο πάνω στο λόφο


2 σχόλια:

 1. ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ INC.


  Έχετε επιδοθεί από πού να πάρετε δάνεια, απορριφθεί από τις τράπεζες, και τώρα απογοητευμένος από πού να πάρει ένα δάνειο. Το LENDINGTREE θα σας δώσει το δάνειο που περιμένετε. επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση lendingtreegroupinc@gmail.com.

  Ένα δάνειο για την αποπληρωμή του χρέους σας εύκολα;
  Ένα δάνειο για να ξεκινήσετε το είδος της επιχείρησης που θέλετε να κάνετε;
  Ένα δάνειο για εκπαιδευτικούς σκοπούς;
  Ένα δάνειο για να αγοράσει ένα διαμέρισμα;
  Ένα δάνειο για να αγοράσει αυτό το αυτοκίνητο όνειρο;

  Μην κοιτάτε ξανά, η LENDING TREE INC προσφέρει δάνεια
  Δεν υπάρχουν κρυφές πληρωμές από 1.000 έως 20.000.000 EUR / USD / POUNDS
  Σε πολύ χαμηλό επιτόκιο 3%
  Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο δανεισμού και
  οικονομική βοήθεια σε πελάτες παγκοσμίως.

  Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το πρότυπο αριστείας μας Εμείς
  προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
  Δίνουμε ένα δάνειο σε όσους χρειάζονται οικονομική βοήθεια από το 1 έως το
  20 χρόνια

  Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν επίσης

  . πραγματική χρηματοδότηση
  . επενδυτής ακινήτων
  . δάνεια για την κατασκευή
  . δάνεια εκκίνησης επιχειρήσεων
  . στεγαστικά δάνεια
  . Η καταναλωτική πίστη,
  . Δάνεια FHA
  . προσωπικά δάνεια
  . τα δάνεια αυτοκινήτων
  κ.λπ. Εάν χρειάζεστε ένα δάνειο ή οικονομική βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μας από

  email: lendingtreegroupinc@gmail.com

  email: lending-tree@outlook.com

  whatsapp: +1 (213)419-2419

  Ζεστή σκέψη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γεια σας και Καλώς ήλθατε στην Spotcap Παγκόσμια Δανειοδοτικές Υπηρεσίες, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι δανειστής και επίσης σύμβουλος δανείου.

  Χρειάζεται μεγάλη οικονομική ενίσχυση; χρειάζεστε ένα δάνειο για διάφορους σκοπούς; αν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συμβουλεύσω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου μέσω | spotcapglobalservices@gmail.com | ή να μας στείλετε μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | και να έχετε ένα δάνειο στο λογαριασμό σας εντός 24 ωρών, διότι παρέχουμε άριστες υπηρεσίες δανείου σε όλο τον κόσμο.

  Προσφέρουμε κάθε είδους δάνειο (Προσωπικό Δάνειο, Επιχειρηματικό Δάνειο και πολλά άλλα), προσφέρουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια και μπορείτε επίσης να δανειστείτε μέχρι και 15 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία μου θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μια ποικιλία στόχων με ένα ευρύ φάσμα δανειακών προϊόντων.

  Γνωρίζουμε ότι η απόκτηση ενός νόμιμου δανείου ήταν πάντα ένα τεράστιο πρόβλημα Στα άτομα που έχουν οικονομικό πρόβλημα και χρειάζονται λύση σε αυτό, πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν τόσο δύσκολο να πάρουν δάνειο μετοχών από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος ποσοστό, ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, λόγος χρέους προς εισόδημα, χαμηλό πιστωτικό αποτέλεσμα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο

  Δεν υπάρχουν πλέον χρόνοι αναμονής ή αγχωτικές επισκέψεις τράπεζας. Η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7 - μπορείτε να πάρετε ένα δάνειο και να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας όποτε και όπου θέλετε

  Παρέχουμε υπηρεσίες δανείου παγκόσμιας κλάσης 24 ωρών. Για ερωτήσεις / ερωτήσεις; - Στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε | spotcapglobalservices@gmail.com | ή να μας στείλετε μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | & Λήψη απάντησης Σε μια στιγμή.

  Η οικογένειά σας, οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας δεν χρειάζεται να ξέρουν ότι έχετε χαμηλά μετρητά, απλά γράψτε μας και θα λάβετε ένα δάνειο.

  Η οικονομική σας ελευθερία είναι στα χέρια σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σελίδες