Ο παραδοσιακός οικισμός της Κυριάννας στο Ρέθυμνο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Ο παραδοσιακός οικισμός της Κυριάννας στο Ρέθυμνο

 


Η Κυριάννα είναι ένας όμορφος οικισμός του Ρεθύμνου κτισμένος σε πάνω σε δυο αρμιά (λόφους) σε υψόμετρο 250 μέτρων με θέα, από τα ψηλότερα σημεία του, προς το Κρητικό Πέλαγος.


Η δημιουργία της Κυριάννας ως οικιστικής ενότητας χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.


Μάλιστα κατά την Ενετοκρατία η ευρύτερη περιοχή είχε το τοπωνύμιο Άριο ενώ το χωριό  επισκέπτονταν ο βυζαντινός άρχοντας Ματθαίος Καλλέργης. Εκεί είχε δημιουργήσει το διαχειριστικό κέντρο της απέραντης ακίνητης περιουσίας του.Το κέντρο αυτό καταγράφηκε από τον περιηγητή G. Gerola το 1910 και έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού ενώ ανήκει σε ιδιώτες. Να σημειώσουμε πως και ο ίδιος ο οικισμός της Κυριάννας σήμερα, με ΦΕΚ, έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός.




Περπατώντας στους δρόμους του χωριού ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει κτίσματα, που το παρελθόν τους μας πάει πίσω στο Μεσαίωνα, με ωραία αρχιτεκτονική και καλοδουλεμένα πέτρινα θυρώματα, κι επίσης διαβατικά και όμορφες κρήνες. Από τον οικισμό αυτό ποτέ δεν έλειψε το νερό και το πράσινο που τον περιβάλλει μαρτυρά την παρουσία του.


Σε κεντρικό σημείο του δεσπόζει ο ναός της Παναγίας και της Αγίας Παρασκευής, που αποτελεί ένα από τα ποιο ενδιαφέροντα δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής στην Κρήτη και καμάρι του χωριού. 


Απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται το κοινοτικό κτίριο όπου στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος και το εκκλησιαστικό Μουσείο και δίπλα το Αγροτικό Ιατρείο και το κοινοτικό κατάστημα.


Το νεώτερο τμήμα του χωριού δημιουργήθηκε μετά το 1922 και απλώνεται βορειοανατολικά, κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου Αρκαδίου.


Περιοχή με ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και πλούσια ελαιοκαλλιέργεια η Κυριάννα σήμερα, λόγω της κοντινής απόστασης που την χωρίζει από το Ρέθυμνο, δεν έχει πέσει σε μαρασμό καθώς δεν έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της. Δεν έχει βέβαια την ακμή του παρελθόντος, όπως φαίνεται στα παλιά κτίσματα που σώζονται, όμως είναι ένα από τα χωριά με προοπτικές.

 

 Δείτε επίσης:


Ο εντυπωσιακός ναός της Κοιμήσεως της Παναγίας και Αγίας Παρασκευής στην Κυριάννα Ρεθύμνου


Το εκκλησιαστικό μουσείο της Κυριάννας Ρεθύμνου και οι καμπάνες που βρέθηκαν μετά από 400 χρόνια














Σελίδες