Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη νήσο Χρυσή-Εικόνες εγκατάλειψης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη νήσο Χρυσή-Εικόνες εγκατάλειψης

 


Σε μικρή απόσταση από το φάρο και τον αρχαιολογικό χώρο της νήσου Χρυσής ή Γαϊδουρονησίου είναι κτισμένο το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, του προστάτη των ναυτικών και όλων των ανθρώπων της θάλασσας.


Οι εικόνες εγκατάλειψης και αδιαφορίας δεν στοιχειώνουν μόνο το φυσικό περιβάλλον πάνω στο παραδεισένιο, κατά τ’ άλλα νησάκι, αλλά και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που λέγεται πως είναι κτίσμα του 13ου αιώνα.


Παρεμβάσεις που έγιναν, ανά τους αιώνες, πάνω στο ναό  δεν επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα σε ότι αφορά στη χρονολόγηση του.


Μια ξύλινη, πρόχειρης κατασκευής, πέργκολα στην είσοδο του καθώς και η υγρασία έρχονται να ολοκληρώσουν την άσχημη εικόνα του.




Στο εσωτερικό του ναού ένα ξύλινο τέμπλο με δυο εικόνες που για οικονομία χώρου φιλοξενούν από δυο μορφές η καθεμία: Τον τιμώμενο Άγιο Νικόλαο με την βρεφοκρατούσα Παναγία η μια και τον Ιησού με τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο η δεύτερη.


Έξω από το ναό έχει ανοιχθεί ένα πηγάδι με σχεδόν υφάλμυρο νερό ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που βλέπουμε γύρω του.


Τομή που ανασκάφτηκε στο σημείο έφερε στο φως το ήμισυ μιας καμαρωτής δεξαμενής μήκους περίπου 8 μέτρων η οποία κατασκευάστηκε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, επισκευάστηκε, ενισχύθηκε και συνέχισε να χρησιμοποιείται σε διάφορες εποχές, μέχρι τους οθωμανικούς χρόνους.


Δείτε επίσης:


Οι αρχαιότητες στη νήσο Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι-Ο οικισμός και η παραγωγή πορφύρας


Η εντυπωσιακή "θανατοκοινωνία" με τα απολιθωμένα όστρακα στη Νήσο Χρυσή


Το μοναδικό σπίτι στη νήσο Χρυσή και η ιστορία του


Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι: Μπορεί να φαίνεται ένα ξερονήσι όμως διαθέτει ζωή


"Νεκρή φύση": Όχι όμως σε πίνακα ζωγραφικής αλλά στο δάσος κέδρων της νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι)











Σελίδες