Η εντυπωσιακή "θανατοκοινωνία" με τα απολιθωμένα όστρακα στη Νήσο Χρυσή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Η εντυπωσιακή "θανατοκοινωνία" με τα απολιθωμένα όστρακα στη Νήσο Χρυσή

 



Εντυπωσιακές συγκεντρώσεις απολιθωμένων δίθυρων (μαλάκια με όστρακα) συναντάμε σε σημεία της ακτής της νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι) και κυρίως στο ανατολικό άκρο του όρμου της Μπελεγρίνας.


Όπου κι αν πατήσει κανείς εκεί θα δει απολιθωμένα δίθυρα, τα οποία μαζί με ιζήματα διαμορφώνουν μικρούς συμπαγείς βράχους.


Αυτές οι συγκεντρώσεις, όπως μας εξήγησε ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς, ονομάζονται θανατοκοινωνίες (thanatocenosi).


Σύμφωνα με τον ίδιο, για κάποιο λόγο πολυάριθμα δίθυρα που ζούσαν εκεί πέθαναν ξαφνικά.Τα κελύφη τους συγκεντρώθηκαν σε σωρούς και με την πάροδο του χρόνου απολιθώθηκαν.


Ακριβώς το λόγο θανάτου των συγκεκριμένων δίθυρων δεν τον γνωρίζουμε αλλά ίσως να οφείλεται σε  μεταβολές στην αλατότητα ή στη θερμοκρασία του νερού.


Παγετώδεις και μεσοπαγετώδεις περίοδοι που καταγράφηκαν στο πέρασμα των χιλιετιών προφανώς έπαιξαν το ρόλο τους.


Εάν πάντως τα απολιθώματα αυτά κατηγοριοποιηθούν ως πλειστοκαινικά τότε η γεωλογική περίοδος που καλύπτουν μας πηγαίνει από 2.000.000 έως 11.700 χρόνια πίσω.


Έχουν εντοπιστεί στο νησί  49 διαφορετικά είδη απολιθωμάτων, μεταξύ των οποίων δίθυρα, αρκετά γαστερόποδα, δηλαδή κοχύλια και πεταλίδες, σκαφόποδα, κοράλλια και αχινοί.


Απολιθώματα βλέπουμε βόρεια, βορειοανατολικά, νότια και νοτιοανατολικά της Χρυσής αλλά οι πιο εντυπωσιακές συγκεντρώσεις είναι στη Μπελεγρίνα









Η λήψη έγινε από το πλάι ενός μικρού βράχου όπου φαίνονται τα στρώματα εναπόθεσης οστράκων 








Σελίδες