Οι πρίνοι-γλυπτά στη θέση "Πρίνος" των Ασιτών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Οι πρίνοι-γλυπτά στη θέση "Πρίνος" των Ασιτών



Στην περιοχή "Πρίνος", που βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Κάτω Ασιτών, κυρίαρχο δέντρο είναι, όπως μαρτυρά και το όνομα της, ο πρίνος.

Όποιος περπατήσει ως εκεί θα βρει πρίνους διαφόρων μεγεθών, άλλοι έχουν εξελιχθεί σε δέντρα και μάλιστα τεράστια κι άλλοι έχουν διατηρήσει μέγεθος θάμνου.


Πέριξ του καταφυγίου του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου θα δείτε ωστόσο κάποιους από τους πλέον ενδιαφέροντες εκπροσώπους του είδους.


Εδώ οι πρίνοι μοιάζουν με γλυπτά που έχει δημιουργήσει η φύση, αν και δεν έχει παρέμβει μόνο αυτή.


Λίγο τα πρόβατα, που τρέφονται από τα τρυφερά φυλλαράκια τους, πριν τα αγκάθια που βγάζουν τα κάνουν απλησίαστα, λίγο ο άνεμος, λίγα τα υπόλοιπα καιρικά φαινόμενα και τα συγκεκριμένα πρινάρια έχουν πάρει σχήματα.


Από μακριά άλλα μοιάζουν με ανθρώπινες φιγούρες άλλα με μικρά ζώα κι άλλα έχουν αλλόκοτα σχέδια.


Βέβαια ο "Πρίνος" δεν είναι η μοναδική περιοχή της Κρήτης όπου βλέπουμε τέτοια πουρνάρια, τα συναντάμε αρκετά συχνά σε εκτάσεις άγονες και πετρώδεις όπου τα κατσίκια και τα πρόβατα έχουν τον πρώτο λόγο.


Οι πρίνοι να σημειώσουμε είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά είδη της χλωρίδας της Κρήτης.


Άλλοτε ορθώνονται αγέρωχοι, ως τεράστια δέντρα, κι άλλοτε όπως στον "Πρίνο", παραμένουν θάμνοι. Τα φύλλα τους είναι αγαπημένη τροφή για τα αμνοερίφια ενώ ως είδος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στην ξηρασία, στις υψηλές θερμοκρασίες, στους ισχυρούς ξηρούς και διαρκείς ανέμους, στις επιθέσεις των εντόμων και στις επιδρομές των μυκήτων. 


Δείτε επίσης:


Το Καταφύγιο Πρίνος του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου στους πρόποδες του Ψηλορείτη


Το "αγιοχάρακο" με τον αιωνόβιο πρίνο στην Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας στο Οροπέδιο Λασιθίου











Σελίδες