Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι: Μπορεί να φαίνεται ένα ξερονήσι όμως διαθέτει ζωή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι: Μπορεί να φαίνεται ένα ξερονήσι όμως διαθέτει ζωή

 


Μπορεί η πρώτη εικόνα του δίνει το Γαιδουρονήσι ή Χρυσή στον επισκέπτη του να είναι αυτή ενός ξερού νησιού, με εξαίρεση τους κέδρους που κι αυτοί έχουν αρχίσει να ξεραίνονται τα τελευταία χρόνια σε ανησυχητικό βαθμό, όμως στην πραγματικότητα είναι ένας τόπος που έχει ζωή.


Αν περπατήσει κανείς από την μια άκρη του ως την άλλη θα το καταλάβει και θα δει τα σημάδια αυτής της ζωής, που βέβαια κατά το παρελθόν ήταν πολλαπλάσια.


Στη Χρυσή έχουν  αναφερθεί συνολικά πάνω από 120 είδη πουλιών.Τα περισσότερα είναι  μεταναστευτικά είδη που περνούν, ξεκουράζονται και φεύγουν όμως υπάρχουν κι άλλα που έχουν εισαχθεί από τον άνθρωπο και παλιότερα έβρισκε κανείς μεγάλους πληθυσμούς τους.


Μεταξύ αυτών κουνέλια, (αγριοκούνελα) πέρδικες, φασιανοί, (οι λαγοί φαίνεται να έχουν εκλείψει πλήρως) . Σε σημεία μάλιστα πάνω στο νησάκι υπάρχουν ακόμα μεγάλα κλουβιά φτιαγμένα με δίκτυ όπου κρατούσαν κυρίως πέρδικες και φασιανούς, πριν τους απελευθερώσουν. Σήμερα το κυνήγι τους είναι απαγορευμένο και γι αυτό τα κλουβιά έχουν εγκαταληφθεί.




Σε άλλα σημεία θα δείτε ειδικές ποτίστρες για τα πουλιά αλλά και για τα ζώα που χρησιμοποιούνται ακόμα. Κατά το παρελθόν βοσκοί μετέφεραν εκεί τα πρόβατα τους να περάσουν το χειμώνα ενώ μας διηγήθηκαν πως υπήρχαν και μικρά περβολάκια που πότιζαν με το νερό των λιγοστών πηγαδιών που είχαν ανοιχθεί στο έδαφος της Χρυσής.


Μάλιστα τα σημεία εκείνα ακόμα και τώρα ξεχωρίζουν και μαρτυρούν πως είχαν δεχθεί καλλιεργητικές φροντίδες.




Οι αγριαγκινάρες που φυτρώνουν σε τμήματα του νησιού είναι εξάλλου λόγος για τον οποίο ακόμα και σήμερα κάτοικοι των απέναντι από το Γαιδουρονήσι παραλιακών περιοχών το επισκέπτονται το χειμώνα.


Η πανίδα του νησιού περιλαμβάνει ακόμα  τρωκτικά, δύο είδη σαμιαμιδιού και ένα υποείδος κρητικής σαύρας.


 Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στο νησί, χωρίς, όμως, να έχει αναφερθεί ωοτοκία, επίσης παλιά έβγαινε στις ακτές της για να λιαστεί η φώκια Monachus monachus.


Δείτε επίσης


Το μοναδικό σπίτι στη νήσο Χρυσή και η ιστορία του


Μουγκρής: Ένας σύγχρονος Ροβινσώνας Κρούσος στο Γαϊδουρονήσι


Η εντυπωσιακή "θανατοκοινωνία" με τα απολιθωμένα όστρακα στη Νήσο Χρυσή







Σελίδες