"Νεκρή φύση": Όχι όμως σε πίνακα ζωγραφικής αλλά στο δάσος κέδρων της νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

"Νεκρή φύση": Όχι όμως σε πίνακα ζωγραφικής αλλά στο δάσος κέδρων της νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι)

 


Θα μπορούσαν να είναι τα πιο εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα, τέτοια που ακόμα και ο πιο ταλαντούχος καλλιτέχνης δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει. Όμως είναι ξεροί από ασθένεια και η έκταση της ξήρανσης είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί κανείς παρά να ανησυχεί για την εικόνα που αντικρίζει.


Ο λόγος για τους αυτοφυείς κέδρους των ειδών Juniperus Macrocarpa και  Juniperus Uniperus, τα οποία συγκροτούν το δάσος της  Χρυσής (Γαϊδουρονήσι) νότια της Ιεράπετρας.


Τη νέκρωση των δέντρων πρώτοι είχαν παρατηρήσει ψαράδες που πηγαίνουν συχνά στο νησί οι οποίοι και ειδοποίησαν το δασαρχείο που διαπίστωσε νέκρωση σχεδόν στο 50% των κέδρων στην αμμοθίνη της Χρυσής και σχεδόν πλήρη καταστροφή στα δεντράκια στο εσωτερικό της όμορφης νησίδας.


Και βέβαια στο πρόβλημα της νέκρωσης των κέδρων θα πρέπει να προσθέσουμε κι αυτό της διάβρωσης του εδάφους που είναι οξύ στα σημεία όπου τα δέντρα είναι εκτεθειμένα στους ανέμους.


Ξεγυμνωμένα από άμμο είτε πέφτουν και κάτω και νεκρώνονται κι αυτά είτε με γυμνές ρίζες αγωνίζονται με κάθε τρόπο να κρατηθούν ζωντανά προκαλώντας θλίψη με την εικόνα τους.


Δεν θα ήταν υπερβολή να πει όποιος διασχίσει το νησί από τη μια άκρη του ως την άλλη πως είναι αφημένο στην τύχη του. Ένας επίγειος παράδεισος που φέρνει έσοδα αλλά δεν έχει δικαίωμα να ζήσει…








Εκτεταμένη διάβρωση του εδάφους αποκαλύπτει τις ρίζες των κέδρων


Σελίδες