Το "αγιοχάρακο" με τον αιωνόβιο πρίνο στην Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας στο Οροπέδιο Λασιθίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Το "αγιοχάρακο" με τον αιωνόβιο πρίνο στην Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας στο Οροπέδιο Λασιθίου

 


Το όμορφο μοναστήρι της Παναγίας Κρουσταλλένιας στο Οροπέδιο Λασιθίου είναι κτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων και περιτριγυρισμένο από πρίνους και σφενδάμους.


Ωστόσο εισερχόμενοι στην αυλή του υπάρχει ένας πρίνος που ξεχωρίζει απ' όλους.


Πρόκειται για ένα αιωνόβιο δέντρο, φυτρωμένο μέσα σε βράχο ο οποίος ονομάζεται "αγιοχάρακο". 


Ο πρίνος διαθέτει 18 κλώνους, χοντρούς σαν να είναι ο καθένας τους ένα δέντρο από μόνος του. Δεκαοκτώ όμως είναι και τα χωριά του Οροπεδίου και μάλιστα λέγεται πως κάθε κλώνος «κοιτάζει», είναι στραμμένος δηλαδή, προς ένα χωριό. Η παράδοση λέει πως όταν το χωριό ευημερεί θεριεύει και ο κλάδος του πρίνου που βλέπει προς το μέρος του ενώ όταν το χωριό, για κάποιο λόγο, μαραζώνει μαραζώνει και ο κλάδος του πρίνου.


Ο δε βράχος που κρύβει τις ρίζες του δέντρου, αφήνοντας να φανούν ουσιαστικά μόνο οι 18 κλάδοι του, ονομάστηκε αγιοχάρακο επειδή σύμφωνα με μια άλλη παράδοση εκεί, στα σπλάχνα του, είχαν κρύψει την εικόνα της Παναγίας. Ο πρίνος όμως θέριεψε και ο βράχος έκλεισε μέσα του για τα καλά την εικόνα, χωρίς ποτέ ξανά κανείς να μπορέσει να την αντικρίσει.


Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση στη ρίζα του πρίνου αυτού είχε βρεθεί η εικόνα της Παναγίας, η οποία, κατά μια διαφορετική εκδοχή, κλάπηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.


Το δέντρο πάντως θεωρείται ιερό ενώ στο πλάι του έχει φτιαχτεί ένα μικρό υπόγειο παρεκκλήσι, που αξίζει να επισκεφθείτε πηγαίνοντας στο μοναστήρι όπως βεβαίως και την έκθεση της μονής.







Το μικρό παρεκκλήσι δίπλα στον πρίνο




Σελίδες