Το Καταφύγιο Πρίνος του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου στους πρόποδες του Ψηλορείτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Το Καταφύγιο Πρίνος του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου στους πρόποδες του Ψηλορείτη

 


Το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη στην τοποθεσία Πρίνος, στην περιοχή των Άνω Ασιτών. Η ονομασία Πρίνος δεν είναι τυχαία καθώς οι πρίνοι είναι τα δέντρα που κυριαρχούν εκεί, αν και με δυσκολίες λόγω των ζώων που βόσκουν και "κλαδεύουν" τακτικά τα τρυφερά φύλλα τους.


Η θέα που απλώνεται μπροστά σε όποιον βρεθεί στον Πρίνο είναι εκπληκτική αφού καλύπτει το Ηράκλειο, χωριά του Μαλεβιζίου, της Πεδιάδας φθάνοντας ως τη νήσο Ντία.


Η προσέγγιση του καταφυγίου γίνεται με δύο τρόπους:


Είτε πεζοπορώντας από χωματόδρομους που ξεκινούν από Άνω Ασίτες και οδηγούν στο Φαραγγούλι. Το μικρό αυτό φαράγγι παρουσιάζει λίγες δυσκολίες  λόγω του ανηφορικού ανάγλυφου του, όμως διακρίνεται το μονοπάτι πάνω του κι έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος. Μετά το μονοπάτι αριστέρα θα δείτε την πηγή της περιοχής και αμέσως μετά το καταφύγιο. Συνολικά η όλη πεζοπορική διαδρομή γίνεται σε δύο ώρες .


Είτε οδικώς από το δρόμο που κινείται από Κάτω Ασίτες προς το Μοναστήρι Γοργολαΐνη, συνεχίζοντας 2-3 χιλιόμετρα άσφαλτο και στην συνέχεια ακολουθώντας, αριστερά, αγροτικό δρόμο μέχρι την τοποθεσία Ξερόκαμπος. Από εκεί περπατώντας σε μονοπάτι για περίπου 30-40 λεπτά φθάνουμε στο καταφύγιο.


Το καταφύγιο Πρίνος άρχισε να κτίζεται τη δεκαετία του 1960, με πολλές δυσκολίες μια και όπως τονίσθηκε παραπάνω δρόμος για να φθάσουν ως εκεί τα οικοδομικά υλικά δεν υφίσταται. Έτσι άνθρωποι που πραγματικά αγαπούν τη φύση και τον Ορειβατικό Σύλλογο με μεγάλη προσπάθεια, κουβάλησαν με τα χέρια τους αλλά και με γαϊδουράκια ότι ήταν αναγκαίο για να κατασκευαστεί το κτίριο.


Σε πρώτη φάση το κτίσμα ήταν μικρότερο απ' αυτό που βλέπουμε σήμερα, περίπου το μισό. Στην πορεία των ετών χρειάστηκε να ανακαινισθεί και να μεγαλώσει για να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερο κόσμο, καλύπτοντας τις ανάγκες του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου που διαρκώς πολλαπλασιάζε τα μέλη του.


Το καταφύγιο Πρίνος σήμερα διαθέτει μεγάλη σαλοτραπεζαρία με ξυλόσομπα και τζάκι. Η κουζίνα του είναι πλήρως οργανωμένη με δυνατότητα μαγειρέματος σε εστίες υγραερίου και σε ξυλόσομπα/φούρνο.Επίσης, υπάρχει εσωτερική τουαλέτα στο ισόγειο.


Στον επάνω όροφο υπάρχουν δωμάτια με διώροφα κρεβάτια που φιλοξενούν μέχρι 30 άτομα και ντουλάπες με κουβέρτες για όλους.


Στο χώρο του μπορούν να διανυκτερεύσουν μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου αλλά και  ομάδες από άλλους Συλλόγους ή παρέες από άτομα που αγαπούν το βουνό και τη φύση, μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο λειτουργίας του. Εννοείται πως όποιος επιθυμεί να διαμείνει στο καταφύγιο θα πρέπει να απευθυνθεί στο Σύλλογο εγκαίρως για διαθεσιμότητα και οργάνωση της διαμονής.


Από το Καταφύγιο Πρίνος διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 μέσω του οποίου μπορεί κανείς να φτάσει στο Δάσος του Ρούβα, σε 5 ώρες, και στο Οροπέδιο της Νίδας σε 8 ώρες.Οι κοντινότερες κορυφές είναι το Κουδούνι στα 1.860 μέτρα και η Γυριστή στα 1.779 μέτρα.


Συντεταγμένες WGS84: N35° 11.000′ E24° 58.170′

Τηλέφωνο Καταφυγίου: 697  657 6070






Ανεβαίνοντας από το Φαραγγούλι

Η κοντινή πηγή νερού



Σελίδες