Η Ιερά Μονή Παναγίας Βιδιανής στο Οροπέδιο Λασιθίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Η Ιερά Μονή Παναγίας Βιδιανής στο Οροπέδιο Λασιθίου

 


Η ιερά Μονή Βιδιανής βρίσκεται στη βορειοδυτική μεριά του οροπεδίου Λασιθίου, στους πρόποδες του βουνού Λουλουδάκι, ανάμεσα στα χωριά Κάτω Μετόχι και Πινακιανό. Πνιγμένη στο πράσινο και τα ψηλά κυπαρίσσια δεσπόζει στο σημείο, κτισμένη βαθμιδωτά, λόγω της κλίσης του εδάφους.


Το καθολικό της ανδρώας μονής είναι μια εντυπωσιακή, πετρόκτιστη, μονόκλιτη βασιλική, αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή.


Η ονομασία της φέρεται να προέρχεται από τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων της, δηλαδή την οικογένεια Βίδων ή Βίδηδων.


Η ανέγερση της λέγεται πως ξεκίνησε το 1841, μάλλον στα ερείπια προϋπάρχοντος λατρευτικού χώρου. Η ίδρυση της αποδίδεται στον ιερομόναχο Μεθόδιο Περάκη, που υπήρξε και ο πρώτος ηγούμενός της.


Κατά την επανάσταση του 1866 οι χώροι της πυρπολήθηκαν  από τους Οθωμανούς, ωστόσο γρήγορα κατάφερε να στηθεί και πάλι όρθια.


Την περίοδο της γερμανικής κατοχής ο ηγούμενος της Δωρόθεος, προτομή του οποίου βλέπουμε στον περίβολο, εκτελέστηκε καθώς είχε αναπτύξει αντιστασιακή δράση.


Το 1991 άρχισαν εκ νέου εργασίες ανακαίνισης της μονής και επέκτασης των κτισμάτων της στη μορφή που τα βλέπουμε σήμερα.


Παρτέρια με λουλούδια στολίζουν όλους τους χώρους της Βιδιανής ενώ το σιντριβάνι, που βλέπουμε εισερχόμενοι στην αυλή της, συμβολίζει την πηγή της ζωής.


Στη μονή λειτουργεί και μουσείο φυσικής ιστορίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στο μικρό αυτό μουσείο φυλάσσεται, μεταξύ άλλων, η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας της Βιδιανής καθώς και παλιές εικόνες του τέμπλου, φιλοτεχνημένες από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών.

 








Σελίδες