Αρχοντικό: Μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω του ο σεισμός στους ναούς-μνημεία του οικισμού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Αρχοντικό: Μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω του ο σεισμός στους ναούς-μνημεία του οικισμού

 


Το Αρχοντικό είναι ένας από τους οικισμούς του Δήμου Μινώα Πεδιάδας που υπέστη σοβαρότατες καταστροφές από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.


Τα εκκλησιαστικά μνημεία του, πολλά εκ των οποίων χρονολογημένα από την περίοδο της Ενετοκρατίας, δεν άντεξαν τις ισχυρές δονήσεις και γνώρισαν σημαντικές φθορές, που δύσκολα αποκαθίστανται και μάλιστα σε καιρούς που ανάλογες ή μεγαλύτερες ζημιές έχουν δεκάδες άλλα μνημεία σε όλη την έκταση των δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων.


Οι κάτοικοι του Αρχοντικού, από τη μια έχουν να αντιμετωπίσουν τις καταρρεύσεις ή εκτεταμένες φθορές των σπιτιών τους κι από την άλλη εκείνες των εκκλησιών τους, που πάντα είχαν φροντισμένες. Τα συναισθήματα του σεβασμού και της αγάπης των ανθρώπων του συγκεκριμένου οικισμού για τα εκκλησιαστικά του μνημεία υπήρξαν πάντοτε αξιοπρόσεκτα. Είχαν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, με συνεχείς ανακαινίσεις και συντηρήσεις, να τα κρατήσουν σε ένα καλό επίπεδο κι έτσι αυτή τη στιγμή η θλίψη τους είναι μεγάλη που τα βλέπουν σε αυτή την κατάσταση.


Ο ενοριακός ναός του Αρχοντικού, αυτός του Αγίου Ανδρέα, είχε αρχίσει να παρουσιάζει τις πρώτες φθορές από τον καλοκαιρινό σεισμό των 4,8 Ρίχτερ. Τώρα ωστόσο με τη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ οι ζημιές επεκτάθηκαν.


Ο τοιχογραφημένος ναός της Ζωοδόχου Πηγής είδε να ανοίγεται μια μεγάλη οπή και να καταρρέει τμήμα του δυτικού και νότιου τοίχου του ενώ φθορές μέσα κι έξω παρουσιάζει και ο ναός του Γενεσίου της Παναγίας. Με ρωγμές γέμισε και ναός της Κοιμήσεως της Παναγίας στο νεκροταφείο, που τοιχογραφήθηκε επί βασιλείας του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε του Παλαιολόγου το 1352, σύμφωνα με την κτητορική του επιγραφή. Οι τρεις αυτοί ναοί είναι από τους παλαιότερους που συναντάμε στο Αρχοντικό. 


Καταστροφές γνώρισε από το σεισμό και το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στο δρόμο προς το Χουμέρι, το οποίο ανήκει στην Ενορία Αγίου Ανδρέα Αρχοντικού-Αλιτζανής 


Μπορείτε να δείτε εδώ το ναό του Αγίου Ανδρέα πριν από το σεισμό


Μπορείτε να δείτε εδώ το ναό της Ζωοδόχου Πηγής


Μπορείτε να δείτε εδώ το ναό του Γενεθλίου της Παναγίας 


Μπορείτε να δείτε εδώ το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου


Ο ναός του Αγίου Ανδρέα


Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής


Η εκκλησία του Γενεσίου της Παναγίας 


Η Κοίμηση της Θεοτόκου


Το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων 


Σελίδες