Κατέρρευσε από το σεισμό το μεγαλύτερο τμήμα του Κάστρου των Θόλων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Κατέρρευσε από το σεισμό το μεγαλύτερο τμήμα του Κάστρου των Θόλων




Παρότι δεν ανήκει στα διοικητικά τους όρια ήταν το πρώτο πράγμα που αντίκριζαν οι κάτοικοι του Αλαγνίου μόλις ο ήλιος ανέτειλε.


Το κάστρο των Θόλων, για το οποίο ο λόγος, άντεξε πολλούς αιώνες πληγωμένο από το χρόνο και τους κατακτητές όμως ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου το βρήκε αδύναμο και γκρέμισε ένα μεγάλο τμήμα του.Ότι απέμεινε, έγειρε στο πλάι και γεμάτο τεράστιες ρωγμές είναι έτοιμο να καταρρεύσει με την πρώτη ευκαιρία.


Κτισμένο πάνω στο λόφο των Θόλων σε πανοραμικό σημείο δέσποζε απέναντι από τον οικισμό του Αλαγνίου, ευρισκόμενο στη διοικητική περιφέρεια των Μελεσών, με προσβάσεις όμως από Άγιο Βασίλειο και από το δρόμο που συνδέει το Αλάγνι με το Στίρωνα.


Πρόκειται για ένα φρουριακό συγκρότημα που χρονολογείται κάπου στον 16ο αιώνα, ενδεχομένως και στις αρχές του 17ου.


Σήμερα δυστυχώς από το κτίσμα, που είχε απομείνει, και το οποίο δυστυχώς λειτουργούσε ως στάνη και βοσκοτόπι αφημένο στην εγκατάλειψη, κατέρρευσε σχεδόν το μισό και η εικόνα που παρουσιάζει είναι θλιβερή για όλους εκείνους που είτε το θαύμαζαν από μακριά είτε το επισκέπτονταν για να το δουν από κοντά.


Αν και φέρεται να κτίστηκε τους τελευταίους αιώνες της Ενετοκρατίας γνωστή είναι η χρήση του από τους Οθωμανούς, που το μετέτρεψαν σε Κουλέ για να επιβλέπουν όλη τη γύρω περιοχή, εξαιτίας της προνομιακής του θέσης.


Το συγκρότημα αποτελούνταν από τρία θολωτά ισόγεια κτίσματα με οχυρωματικό περίβολο. Μάλιστα το αρχικό κτίριο ήταν διώροφο.Ο περίβολος του είναι χαμηλός και φροντισμένος και διατηρείται σε ένα μεγάλο τμήμα του.


Παρότι έχει επικρατήσει να επικαλείται κάστρο ο ιστορικός και αρχαιολόγος Νίκος Γιγουρτάκης έχει επισημάνει πως η όλη κατασκευή δεν έχει τα χαρακτηριστικά οχυρού αλλά μάλλον ενετικής βίλας, όμοια με εκείνα της  ενετικής βίλας Τρεβιζάν στην Κίσαµο και της επίσης ενετικής βίλας της Εθιάς στη νότια Σητεία.Ίσως, λοιπόν, να ήταν ένα  βενετσιάνικο αρχοντικό.


Έχει όμως ενδιαφέρον το γεγονός ότι τμήματα του περιβόλου αλλά και η βάση του κτίσματος, δείχνουν ότι κάποια οχυρωματική κατασκευή προϋπήρχε στο χώρο.Εξετάζοντας προσεκτικά όλα τα χαρακτηριστικά του μπορούμε να υποθέσουμε πως δεν ήταν το συγκεκριμένο κτίσμα ένα κανονικό φρούριο, αλλά μια κατοικία με κάπως προσεγμένη οχύρωση και απεριόριστη θέα, ίσως στη θέση παλιότερου βυζαντινού φρουρίου.


Μπορείτε να δείτε εδώ το κάστρο πριν το σεισμό και την ιστορία του





 







Σελίδες