Ο βενετσιάνικος ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Αρχοντικό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Ο βενετσιάνικος ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Αρχοντικό


Στο βόρειο άκρο του χωριού Αρχοντικό, πρώην Αλτζανή, βρίσκεται ο κοιμητηριακός ναός της Κοιμήσεως της Παναγίας.

 Παρότι η κατασκευή του εξωτερικά μπορεί να κάνει κάποιον να σκεφτεί πως πρόκειται για έναν νεώτερο ναό, ο τοιχογραφικός του διάκοσμος αλλά και η αρχιτεκτονική του εσωτερικά μαρτυρούν πως πρόκειται για κτίσμα του 14ου αιώνα.

Εξάλλου η κτητορική του επιγραφή αναφέρει πως τοιχογραφήθηκε επί βασιλείας του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε του Παλαιολόγου, το 1352, από το ζωγράφο Θεοδόσιο Γαληνό.

Ο ναός, όπως αναφέρεται στο βιβλίο "Χριστιανικά Μνημεία της Κρήτης" , ακολουθεί το καθιερωμένο για μονόχωρους ναούς εικονογραφικό πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σκηνές από το βίο της Παναγίας. 

Ξεχωρίζουν ωστόσο οι πιο καλοδιατηρημένοι και ευμεγέθεις έφιπποι στρατιωτικοί  Άγιοι Δημήτριος, Γεώργιος και Θεόδωρος αλλά και οι άμωμες κόρες των Εβραίων από τη σκηνή των Εισοδίων.

Ο μικρός ναός της Παναγίας έχει υποστεί εργασίες συντήρησης εξωτερικά, με αφαίρεση σοβά και ασβέστη, ωστόσο στο εσωτερικό του η συντήρηση είναι υποτυπώδης με αποτέλεσμα ένα σημαντικό κομμάτι του ωραίου τοιχογραφικού διακόσμου του να έχει καταστραφεί ή να παραμένει κρυμμένος πίσω από πολλά στρώματα ασβέστη.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)
















Σελίδες