Λάβωσε βαθιά και το βυζαντινό ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Λάβωσε βαθιά και το βυζαντινό ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι

 


Ούτε ο ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στο παλιό κοιμητήριο του Αρκαλοχωρίου γλίτωσε από το μένος του Εγκέλαδου.


Το μνημείο αυτό, παρότι δεν κατέρρευσε, έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές κι εάν δεν υπάρξει μέριμνα αποκατάστασης τους είναι θέμα χρόνου να το δούμε να πέφτει και να μετατρέπεται σε σωρό από πέτρες.


Ο συγκεκριμένος ναός είναι  σταυρεπίστεγος και το αρχικό του κτίσμα χρονολογείται στον 13ο αιώνα. Ένα αιώνα αργότερα, κατά τον 14ο προστέθηκε, δυτικά του, ορθογώνιος νάρθηκας.


Οι πρώτες τοιχογραφίες του, που σώζονται αποσπασματικά, επίσης έχουν χρονολογηθεί στον 13ο αιώνα. Βέβαια με το σεισμό και τη σκόνη που προκλήθηκε αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να διακρίνει καμία τοιχογραφία και ευχόμαστε οι σοβάδες που έχουν πέσει στο εσωτερικό του ναού να μην προέρχονται από τις τοιχογραφημένες παραστάσεις.


Είναι τόσο λυπηρό να βλέπεις ένα εκκλησιαστικό μνημείο να στέκει όρθιο πάνω από πέντε αιώνες και ξαφνικά μέσα σε λίγα λεπτά να υφίσταται ανυπολόγιστη καταστροφή. Τόσο ο Μιχαήλ Αρχάγγελος, όσο και πολλοί άλλοι ναοί της ίδιας περιόδου, που συναντάμε στην ευρύτερη περιοχή, ήταν μέχρι σήμερα ζωντανοί μάρτυρες του παρελθόντος και της ιστορίας της. Αν πάψουν να υπάρχουν τότε και ο τόπος θα στερηθεί την ταυτότητα του κι αυτό είναι πολύ στενάχωρο.


Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες του e-storieskritis, πολύ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και ο νεώτερος κοιμητηριακός ναός που συναντάμε λίγα μέτρα πιο κάτω.  


Μπορείτε να δείτε εδώ το ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου πριν το σεισμό 










Σελίδες