Φοίνικας: Ο μικρός και απόλυτα γαλήνιος παραθαλάσσιος οικισμός των Σφακίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Φοίνικας: Ο μικρός και απόλυτα γαλήνιος παραθαλάσσιος οικισμός των Σφακίων




Ο Φοίνικας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 83 χιλιομέτρων από τα Χανιά και σε κοντινή απόσταση από το Λουτρό Σφακίων.

Πρόκειται για ένα μικρό λιμανάκι με μια ακόμα μικρότερη παραλία αλλά με γαλήνη και ηρεμία που μαγεύει τον επισκέπτη.

Κατά την αρχαιότητα υπήρχε σε όρμο, στα δυτικά του σημερινού Λουτρού,  πόλη -λιμάνι  που εξυπηρετούσε την Ανώπολη Σφακίων και την Αράδαινα με την ονομασία Φοίνιξ. Από αυτήν πήρε το όνομα του ο μικρός και απομονωμένος αυτός παραθαλάσσιος οικισμός.

Στο Φοίνικα, όπως και στον κοντινό Λύκο, δεν θα πάει κάποιος που αποζητά τη θορυβώδη ζωή ενός τουριστικού θερέτρου αλλά όποιος ψάχνει την απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση.

Χωμένος μέσα στο πράσινο, κόντρα στο ξερό και άγονο τοπίο της ευρύτερης περιοχής, ο Φοίνικας μοιάζει με πραγματική όαση, με τη μόνη διαφορά πως αντί για έρημο μπροστά του έχει την υπέροχη θάλασσα.

Ο οικισμός διαθέτει λίγα δωμάτια και ταβερνούλα για τους επισκέπτες που μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους στη μικρή παραλία του ή αν έχουν διάθεση να περπατήσουν προς τα Μάραμαρα ή το Λουτρό και να απολαύσουν εκεί τη θάλασσα και τη μεγαλύτερη κίνηση λουομένων.

Όσοι αγαπούν το υποβρύχιο ψάρεμα ή την παρατήρηση του βυθού με μάσκα έχουν ωστόσο πολύ περισσότερους λόγους να παραμείνουν στο Φοίνικα.

Η περιοχή πάντως είναι ιδανική για μεγάλες και μικρές πεζοπορίες καθώς καλύπτει αρκετά και όμορφα παραλιακά μέρη, φαράγγια και σημεία ενδιαφέροντος για τους λάτρεις του είδους.

Η πρόσβαση γίνεται είτε με βάρκα και ταχύπλοο ή περπατώντας από το κοντινό Λουτρό. Οδικώς μπορεί να φτάσει κάποιος μέσα από ένα όχι και τόσο καλό δρόμο που οδηγεί στο κοντινό χωριό Λιβανιανά, νότια του οποίου βλέπουμε το Φοίνικα.








Σελίδες