Το θελκτικό κι απάνεμο Λουτρό στα Σφακιά με τα γαλαζοπράσινα νερά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Το θελκτικό κι απάνεμο Λουτρό στα Σφακιά με τα γαλαζοπράσινα νερά


Το Λουτρό είναι ένα από τα ομορφότερα παραλιακά μέρη των Σφακίων. Η γαλαζοπράσινη και καθαρή παραλία με τα δροσερά νερά,που απλώνεται μπροστά του, και η χρωματική ομοιομορφία των κτισμάτων που την αγκαλιάζουν, παραπέμπει περισσότερο σε αιγαιοπελαγίτικο σκηνικό παρά σε χωριό της Κρήτης.

Βρίσκεται σε απόσταση 71 περίπου χιλιομέτρων νότια των Χανίων,στο άκρο του ακρωτηρίου Μουρί. 

Θεωρείται πως το Λουτρό ήταν τμήμα της αρχαίας πόλης του Φοίνικα και λιμάνι της αρχαίας Ανώπολης.

 Ο Χριστόφορος Mπουοντελμόντι όταν επισκέφθηκε την περιοχή του 1415 έγραψε στο βιβλίο του "Descriptio Insule Crete": «Στο λιμάνι του Φοίνικα, που σήμερα ονομάζεται Λουτρό, βλέπουμε μια αρχαία πόλη κατεστραμμένη, που οι κολόνες της είναι σπαρμένες στο έδαφος.



Στις καλύβες των χωρικών βρήκα σαρκοφάγους από πολύ λευκό μάρμαρο, από τις οποίες τα γουρούνια έτρωγαν το χυλό τους. Είδα πολυάριθμες προτομές αγαλμάτων ακρωτηριασμένων, ανάμεσα σε ερειπωμένα οικοδομήματα από μάρμαρο...».

Μεταγενέστερα το Λουτρό έγινε το χειμερινό λιμάνι της πόλης των Σφακιών, εξ αιτίας του ότι ο κόλπος του και το νησάκι, που υπάρχει στην είσοδο του, δημιουργούν ένα φυσικό απάγκιο  προφυλαγμένο από τους ανέμους και τα καιρικά φαινόμενα που σε άλλα σημεία προκαλούν προβλήματα.

Το Λουτρό πήρε το όνομα του από τα λουτρά που βρέθηκαν στην περιοχή και τα οποία αξιοποιούσαν το νερό που κατέβαινε από την Aνώπολη. 



Ο επισκέπτης του Λουτρού μπορεί να δει το κτίριο του κυβερνείου που χρησιμοποιήθηκε στην επανάσταση του 1821 από την Καγκελαρία, την Επιτροπή δηλαδή που διηύθυνε την επανάσταση, αλλά και να πεζοπορήσει προς τα Μάρμαρα, την Ανώπολη κι άλλα κοντινά ενδιαφέροντα σημεία, να επισκεφθεί τους  τουρκικούς κουλέδες  πάνω από το χωριό και σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου δένουν τα πλοία. 

Ακόμα μπορεί να κολυμπήσει στις παραλίες Κέραμος και Τίμιος Σταυρός ή ακόμα και στα Γλυκά Νερά που βρίσκονται λίγο μακρύτερα.

Στο Λουτρό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και για να φθάσει κάποιος  πρέπει να πάρει το πλοίο που συνδέει καθημερινά το χωριό με τα Σφακιά κι άλλες παραλιακές περιοχές των Σφακίων. Εναλλακτικά μπορεί να περπατήσει από Ανώπολη, Μάρμαρα, Σφακιά. 


(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)











(Οι φωτογραφίες είναι του Χρήστου Οικονομάκη)



Σελίδες