Η τεχνητή λίμνη των Παρτίρων: Οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Η τεχνητή λίμνη των Παρτίρων: Οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα



Μπορεί να ολοκληρώθηκε το 2000 για να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης της γύρω περιοχής όμως πλέον έχει εξελιχθεί σε μια όμορφη λίμνη γεμάτη ζωή που χαίρεσαι να τη βλέπεις και να είσαι κοντά της.

Η τεχνητή λίμνη των Παρτίρων, δημιουργήθηκε με την κατασκευή χωμάτινου φράγματος, στην κοίτη του χειμάρρου της περιοχής.Η κατασκευή της έγινε με αργιλοαμμώδη υλικά ώστε να χωρά περίπου 380.000 κυβικά μέτρα νερού.

Γύρω από τη λίμνη, στην πορεία των ετών, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για την υποστήριξη πολλών διαφορετικών ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Πλατάνια, κυπαρρίσια, πεύκα, ελαιόδεντρα, χαρουπιές και δεκάδες χαμηλότεροι θάμνοι, όπως δάφνες, σχίνοι κ.α, κυριαρχούν γύρω από τη λίμνη.

Όσον αφορά στην ορνιθοπανίδα, ήδη από τα πρώτα χρόνια παρατηρήθηκε η προσέλκυση πολλών ειδών. Μέσα σε μόλις 16 μήνες λειτουργίας της λίμνης καταγράφηκαν εκεί 117 είδη πουλιών.

Τα περισσότερα είναι μεταναστευτικά ενώ υπάρχουν και αρκετά είδη που διαχειμάζουν. Ανάμεσα στα παρατηρούμενα πτηνά είναι το νανοβουτηχτάρι ,η νερόκοτα ,η πετροτριλίδα ,η βαλτόπαπια και πολλά άλλα. Πέρα από πτηνά όμως καταγράφονται κι άλλα είδη όπως ο κρητικός βάτραχος, ο δενδροβάτραχος, ο φρύνος, λαγοί, ζουρίδες και αρκετά ερπετά.

Η λίμνη φαίνεται να έχει αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή, προσελκύοντας και αρκετούς οικοτουρίστες, που απολαμβάνουν τη βόλτα τους παρατηρώντας τη φυτική βλάστηση και τα είδη της ορνιθοπανίδας, όλες τις εποχές του χρόνου.

Για να επισκεφθείτε τη λίμνη των Παρτίρων αρκεί να ακολουθήσετε τη διαδρομή προς το χωριό Πάρτιρα και λίγο πριν την είσοδο του  να στρίψετε στο δρόμο, δεξιά, προς τη Μικρή Επισκοπή. Θα τη συναντήσετε σε μικρή απόσταση ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες.












Σελίδες