Βουτιά στις ανέγγιχτες ομορφιές του Άη Γιάννη Καπετανιανών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2018

Βουτιά στις ανέγγιχτες ομορφιές του Άη Γιάννη Καπετανιανών

    

Ο Άγιος Ιωάννης είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός, με παραθεριστικό χαρακτήρα, σε απόσταση περίπου οκτώ χιλιομέτρων από τα Καπετανιανά.

Για να φθάσει κανείς εκεί- και ν’ απολαύσει τις όμορφες παραλίες που ξεδιπλώνονται μπροστά του- πρέπει να κινηθεί με αρκετή προσοχή σε χωματόδρομο που ξεκινά από τα Καπετανιανά και καταλήγει στον οικισμό. Η διαδρομή είναι άκρως εντυπωσιακή, παρά τις μικρές δυσκολίες της.


Για όλη τη σκόνη και την ταλαιπωρία του δρόμου ωστόσο η αποζημίωση, προσεγγίζοντας τον Άγιο Ιωάννη, έρχεται αντικρίζοντας το γαλάζιο της θάλασσας σ’ έναν τόπο που ευτυχώς ακόμα παραμένει παρθένος, χωρίς τις ορδές των τουριστών, τα ομπρελοκαθίσματα και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που αλλοιώνουν το τοπίο.


Οι πρώτες παραλίες που βλέπει κάποιος στον Άη Γιάννη είναι ο Μεγάλος και ο Μικρός Βαρκότοπος. Δύο κόλποι με πεντακάθαρα νερά που αγκαλιάζονται  από το  Ακρωτήριο Πόντα.

Και οι δύο φέρουν ψιλό βότσαλο και βράχια, ανατολικά και δυτικά τους, που προσφέρονται για υποβρύχιο ψάρεμα αλλά και βουτιές με μάσκα.


 Στο σημείο αυτό δεν θα βρείτε ξαπλώστρες και ομπρέλες οπότε πρέπει να μεριμνήσετε αν θέλετε να κάνετε το μπάνιο σας στη σκιά.

Στο οικισμό ωστόσο υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, μίνι μάρκετ και το όμορφο καφέ «Γιαλός», της Ασπασίας, ακριβώς πάνω από το Μεγάλο Βαρκότοπο,  όπου μπορείτε να πιείτε καφέ, μπύρα και να φάτε.


Η ευρύτερη περιοχή είναι παράδεισος για όσους αγαπούν την πεζοπορία, την αναρρίχηση, τη σπηλαιολογία και φυσικά το ψάρεμα. Οι επιλογές γι' αυτές τις δραστηριότητες είναι πάμπολλες.

Ανατολικά του οικισμού υπάρχει μονοπάτι που μέσα από πεύκα, έχοντας διαρκώς θέα προς τη θάλασσα, οδηγεί στο σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου κι από εκεί στη Μονή Κουδουμά.


 Στο ενδιάμεσο θα βρείτε πανέμορφες μικρές και μεγάλες παραλίες αν θέλετε να κάνετε τη βουτιά σας. Μάλιστα η πρώτη, που βλέπετε στο διάβα σας,  αυτή της Ελυγιάς, με την σκούρα καφέ άμμο, στην κατάληξη του ομώνυμου φαραγγιού, θα σας "ζαλίσει" με την ομορφιά της. Εντυπωσιακή είναι και η παραλία του Αγίου Αντωνίου με το ναυάγιο της (δείτε την εδώ).

Δυτικά του οικισμού, περπατώντας μερικές δεκάδες μέτρα από το Μεγάλο Βαρκότοπο, μπορείτε να δείτε τις φυσικές αλυκές απ΄όπου οι ντόπιοι βγάζουν το αλάτι, το οποίο και αποτελούσε κατά το παρελθόν βασικό πόρο για την επιβίωση τους. Μάλιστα αξίζει τον κόπο φεύγοντας από εκεί να αγοράσετε ποσότητα του.


 Εκεί κοντά οι πιο παρατηρητικοί μπορείτε να δείτε απομεινάρια μινωικής λιμενικής υποδομής αλλά και ελληνορωμαϊκής, λίγο πιο κάτω, θαυμάζοντας πάνω στα βράχια απολιθώματα εκατομμυρίων ετών.

Βόρειοδυτικά του οικισμού αξίζει να επισκεφθείτε το παλιό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, όπου ζούσαν ερημίτες, με το καθολικό του να έχει κτιστεί μέσα σε σπήλαιο όπως και τα κελιά του.


Σελίδες