Το φωτογραφικό ταξίδι του Έριχ Λέσινγκ, το 1955, στην Κρήτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Το φωτογραφικό ταξίδι του Έριχ Λέσινγκ, το 1955, στην Κρήτη



  Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018,σε ηλικία 95 ετών, ο βραβευμένος Αυστριακός φωτογράφος, Έριχ Λέσινγκ.

 Ο Λέσινγκ έμεινε στην ιστορία για τις λήψεις του κατά την διάρκεια της αντί-κομμουνιστικής εξέγερσης στην Ουγγαρία, το φθινόπωρο του 1956, η οποία συνετρίβη από τα σοβιετικά στρατεύματα.


Ο Έριχ Λέσινγκ
Στην Κρήτη όμως έχουμε ένα ακόμα λόγο να τον θυμόμαστε καθώς σε ταξίδι του, το 1955, είχε αποτυπώσει σκηνές της καθημερινότητας σε περιοχές του νησιού δίνοντας μας σήμερα μια πλήρη εικόνα της ζωής εκείνη την εποχή. 

Στο επίκεντρο του βρέθηκαν τότε οι άνθρωποι που συναντούσε σε κάθε γωνιά της Κρήτης, άνθρωποι του μόχθου, νοικοκυρές, παιδάκια, Κρητικοί που γλεντούσαν, δούλευαν ή απλά είχαν σταθεί για να ξαποστάσουν. 

Ο Έριχ Λέσινγκ δεν επεδίωκε στημένες λήψεις φωτογραφιών γι αυτό μας προσέφερε αυθεντικές στιγμές από την απλή καθημερινότητα της δεκαετίας του 50.




Γεννήθηκε το 1923 στη Βιέννη από οικογένεια με εβραϊκές ρίζες. Το 1939 διέφυγε στην Παλαιστίνη, αφήνοντας πίσω στην Αυστρία την οικογένειά του, τα μέλη της οποίας βρήκαν φριχτό θάνατο από του Ναζί

Με την επιστροφή του στην Αυστρία, αφοσιώθηκε στην φωτογραφική καταγραφή όλων των μεγάλων γεγονότων που ακολούθησαν το τέλος του πολέμου δίνοντας μας παράλληλα υπέροχα πορτρέτα αρχηγών κρατών όπως ο Ντε Γκωλ, ο Αντανάουερ, ο Αϊζενχάουερ ή ο Χρουστσόφ.


Είχε εργασθεί για το πρακτορείο Associated Press ενώ είχε συνεργαστεί με τα περιοδικά Life και Paris-Match, πριν ενταχθεί στο πρακτορείο Magnum. Το 2013 δώρισε 60.000 φωτογραφίες του στα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αυστρίας.























Σελίδες