Η Ναυμαχία της Ιεράπετρας: Ένα θαλάσσιο θέατρο που ελάχιστοι γνωρίζουν - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Η Ναυμαχία της Ιεράπετρας: Ένα θαλάσσιο θέατρο που ελάχιστοι γνωρίζουν

Εδώ βρισκόταν η ναυμαχία της Ιεράπετρας

 Η αρχαία πόλη Ιεράπυτνα, που σήμερα ονομάζεται Ιεράπετρα και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, αποτέλεσε τη σημαντικότερη αρχαία πόλη στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια εξαιτίας της καίριας γεωγραφικής της θέσης. 


Του Νίκου Παγώνη

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, σύμφωνα με τους ξένους περιηγητές, η πόλη είχε πολλά σημαντικά μνημεία, όπως δύο θέατρα, λουτρά, δεξαμενές και τη ναυμαχία, ένα ξεχωριστής σημασίας αλλά άγνωστο στους πολλούς μνημείο.

Τμήμα του βυζαντινού τοίχους από την πλευρά της Ναυμαχίας
 Ως μνημείο η Ναυμαχία ανήκει στα θέατρα και συγκεκριμένα στα θαλάσσια θέατρα. Επινοήθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα το 46 π.Χ. και είναι κάτι που συναντιέται πολύ σπάνια στον ελλαδικό χώρο ενώ υπάρχει στη Ρώμη και στη Βόρεια Αφρική. 

Η Ναυμαχία της Ιεράπετρας αναφέρεται στο περιηγητικό έργο του T. B. Spratt και του O. Belli.

Ηταν ένα κλειστό λιμάνι που συγκοινωνούσε με πορθμό με τη θάλασσα και το κυρίως λιμάνι. Σε αυτή τελούνταν θεαματικές παραστάσεις εικονικών ναυμαχιών με σκοπό την τέρψη των θεατών.

 Στις θεατρικές παραστάσεις, τα πληρώματα των πλοίων αποτελούσαν μονομάχοι, αιχμάλωτοι πολέμου, εγκληματίες, θανατοποινίτες και δούλοι. 

Τα πλοία εισέρχονταν από τη θάλασσα για να τελέσουν τις θεατρικές παραστάσεις. Στο χερσαίο τμήμα της λίμνης που λειτουργούσε ως το κοίλον του θεάτρου, κάθονταν οι θεατές και απολάμβαναν τις αρχαίες μάχες. 

Η πόλη της Ιεράπετρας και το φρούριο Καλές
Σε κάποιο τμήμα της κατασκευάστηκε μια ειδική δεξαμενή, που ονομάστηκε επίσης «ναυμαχία», όπου λάμβανε χώρα ένα αιματηρό αγώνισμα, δηλαδή μια αληθινή αιματηρή αναπαράσταση παλαιών ένδοξων ναυμαχιών του αρχαίου κόσμου. 

Στη Βόρεια Αφρική και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνήθως γέμιζαν με νερό την αρένα των κανονικών θεάτρων και συντελούσαν την θεατρική παράσταση της ναυμαχίας. 

Η Ναυμαχία της Ιεράπετρας εντοπίζεται κάτω από το σημερινό γήπεδο ποδοσφαίρου, γνωστή και ως «Μεγάλη Αλυκή». Το 1950 η Μεγάλη Αλυκή υπήρξε ως ανεξάρτητη λεκάνη, έπειτα ως έλος που στο τέλος επιχωματώθηκε. 

Το άλλο τμήμα της, γνωστό και ως «Μικρή Αλυκή», σώζεται σε ένα σημαντικό του τμήμα, παρόλο που έχει υποστεί την ίδια φυσική αποξήρανση. 

Η Ναυμαχία βρίσκεται δυτικά του ενετικού φρουρίου Καλές και επικοινωνεί με το βυζαντινό τοίχος της πόλης.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

(Ο Νίκος Παγώνης είναι φιλολογος- αρχαιολογος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρητης με μεταπτυχιακες σπουδες στην Αρχαία Ιστορία και την Ειδική Αγωγή). 


Σελίδες