Το όμορφο μονοπάτι από τον οικισμό του Αγίου Ιωάννη ως τη Μονή Κουδουμά στα Αστερούσια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Το όμορφο μονοπάτι από τον οικισμό του Αγίου Ιωάννη ως τη Μονή Κουδουμά στα Αστερούσια

 


Μια υπέροχη διαδρομή που δεν πρέπει να παραλείψετε να περπατήσετε, αν βρεθείτε στα νότια των Αστερουσίων, είναι αυτή που συνδέει τον οικισμό του Αγίου Ιωάννη με το ερημητήριο του Αγίου Αντωνίου και τη Μονή Κουδουμά.


Πρόκειται για ένα μονοπάτι 3,5 χιλιομέτρων, περίπου, που διέρχεται μέσα από ένα τοπίο με εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς και δέντρα, ακουμπά δαντελώτες και επιβλητικές ακτές και μας συστήνει σπουδαία θρησκευτικά μνημεία.


Η περιοχή όλη είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000. Σπάνια είδη ορνιθοπανίδας απαντώνται εδώ. Αρπακτικά πουλιά, όπως ο γύπας και ο γυπαετός, καθώς και άλλα 192 είδη πουλιών κατατάσσουν τον τόπο αυτό σε έναν από τους σημαντικότερους από ορνιθολογικής απόψεως.


Μυρωδιά θυμαριού και πεύκου γεμίζουν τον αέρα και μαζί με τα αρώματα της θάλασσας πλημμυρίζουν την ψυχή και γεμίζουν, μαζί με την εκπληκτικές εικόνες του τοπίου, τις αισθήσεις.


Οι παραλίες που θα συναντήσετε στη διαδρομή είναι μαγικές. Χωρίς συνωστισμό, πεντακάθαρες και με γαλήνη απόλυτα χαλαρωτική. Ανάμεσα τους εκείνη της Ελυγιάς, όπου ζωντανεύει ο θρύλος της Μαυροφόρας Παναγιάς, (δείτε εδώ) και η Πράσινη Παραλία με το ναυάγιο (δείτε εδώ).


Από τον οικισμό του Αγίου Ιωάννη μετά από περπάτημα μιας περίπου ώρας συναντάμε το ερημητήριο του Αγίου Αντωνίου. Στο βάθος μιας μεγάλης σπηλιάς είναι κτισμένο ένα εκκλησάκι με θέα το απέραντο γαλάζιο του Νότιου Κρητικού Πελάγους (δείτε εδώ).

 

Η διαδρομή συνεχίζεται για μια ακόμα ώρα με επόμενη στάση την Ιερά Μονή Κουδουμά, το σημαντικότερο μοναστήρι των Αστερουσίων με ιστορία που ξεκινά μερικούς αιώνες πριν (δείτε εδώ).


Έχει ενδιαφέρον αφού ξαποστάσετε στη φιλόξενη μονή να περπατήσετε λίγα μέτρα πιο πάνω για να επισκεφθείτε το Αββακόσπηλιο, όπου τιμάται ο Όσιος Κοσμάς ο Ερημίτης (δείτε εδώ).


Η μονή Κουδουμά με την παραλία της 


Καθ οδόν προς το Αββακόσπηλιο


Το μονοπάτι περνά μέσα από δάσος πεύκης


Η παραλία με το ναυάγιο


Το ερημητήριο του Αγίου Αντωνίου

Ελυγιά 


Ο τουριστικός οικισμός του Αγίου Ιωάννη



Σελίδες