Η παραλία του Αγίου Αντωνίου ή Πράσινη στη διαδρομή από Μονή Κουδουμά προς Άγιο Ιωάννη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Η παραλία του Αγίου Αντωνίου ή Πράσινη στη διαδρομή από Μονή Κουδουμά προς Άγιο Ιωάννη



Η παραλία του Αγίου Αντωνίου, που βρίσκεται μεταξύ της Μονής Κουδουμά και του οικισμού του Αγίου Ιωάννη, είναι μια εντυπωσιακή και μυστηριώδης παραλία.

Είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπηλαιώδη ναό του Αγίου Αντωνίου, σ’ ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, απόμακρο αλλά και τόσο θελκτικό για εκείνον που θα το αντικρύσει.

Οι ντόπιοι έχουν δώσει στην παραλία το όνομα Πράσινη επειδή αυτή την απόχρωση έχουν συνήθως τα νερά της κοντά στην ακτή. Άλλοι την αποκαλούν παραλία του Αγίου Αντωνίου και σίγουρα στο μέλλον το όνομα της θα συνδεθεί με το ναυάγιο του πλοίου που σήμερα έχει κουρνιάσει στην αγκαλιά της.

Όπως μας διηγήθηκαν, το σκάφος αυτό το είχαν δει, όσοι βρίσκονταν παραλιακά στον οικισμό του Άη Γιάννη,πριν από πέντε περίπου χρόνια να πηγαίνει πέρα δώθε στη θάλασσα.

Το μυαλό τους δεν πήγε στο κακό, που να φανταστούν πως ήταν ακυβέρνητο. Λίγες ώρες αργότερα ο δυτικός άνεμος το έβγαλε στη στεριά κι έτσι το βρήκαν στη θέση που το συναντάμε σήμερα, δηλαδή να έχει προσαράξει πάνω στην ακτή της Πράσινης παραλίας.

Όπως αποδείχθηκε επρόκειτο για δουλεμπορικό αφού στο εσωτερικό του , όσοι μπήκαν, βρήκαν ρούχα, αρκετά εκ των οποίων παιδικά, τρόφιμα, πάνες, τρία αντίτυπα του κορανίου και άλλα αντικείμενα που έδειχναν πως μετέφερε ανθρώπους, όχι όμως τους συνηθισμένους επιβάτες. Ζωή μέσα στο σιδερένιο κουφάρι του πλοίου δεν υπήρχε, να είχαν άραγε κάπου αποβιβαστεί ή να πνίγηκαν; Ουδείς γνωρίζει.

Η πρόσβαση στην παραλία του Αγίου Αντωνίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς εκείνος που την επιδιώκει να βραχεί αφού δεν υπάρχει κανονικό μονοπάτι που να καταλήγει στην ακτή. Έτσι με πολύ προσοχή όποιος θέλει να κολυμπήσει εκεί ή να την εξερευνήσει πρέπει να κατέβει από τα σημεία που θα κρίνει πως είναι πιο βολικά και όταν φτάσει στην άκρη των βράχων να πηδήξει στη θάλασσα, στο πιο ρηχό της σημείο, ώστε να την προσεγγίσει.

Για να φθάσει κάποιος στην παραλία του Αγίου Αντωνίου μπορεί είτε να περπατήσει, για περίπου μιά ώρα, από τον οικισμό του Άη Γιάννη είτε από τη Μονή Κουδουμά, διασχίζοντας ένα ευδιάκριτο και σχετικά εύκολο μονοπάτι. Η διαδρομή αυτή θα του δώσει την ευκαιρία να θαυμάσει τη μοναδική ακτογραμμή της περιοχής με τους απίστευτους σχηματισμούς των βράχων και τις κουκουναριές έχοντας απέναντι του τον επιβλητικό ορεινό όγκο των Αστερουσίων. 

Ελένη Βασιλάκη 








Σελίδες