Το Μοναστηράκι Αμαρίου με τα πολλά αξιοθέατα και την πλούσια βλάστηση - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Το Μοναστηράκι Αμαρίου με τα πολλά αξιοθέατα και την πλούσια βλάστηση

 


Το Μοναστηράκι είναι ένα μικρό αλλά όμορφο χωριό του Αμαρίου, ανακηρυγμένο ως παραδοσιακός οικισμός, από το 1995, που έγινε γνωστό κυρίως για τον αρχαιολογικό χώρο του. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτός που κάνει την περιοχή να ξεχωρίζει. Η πλούσια βλάστηση, το πολύ νερό που την ενισχύει και οι ναοί της Βενετοκρατίας συνθέτουν μια εικόνα αξιόλογη που αξίζει κάποιος να την τοποθετήσει στο άλμπουμ των περιοχών που έχει επισκεφθεί.


Ο Εμμανουήλ Λαμπρινάκης στο έργο του Γεωγραφία της Κρήτης, του 1890, αναφέρει ότι το όνομα του χωριού προέρχεται από ένα μικρό βυζαντινό ναό της περιοχής, αφιερωμένο στην Παναγία, που αποτελούσε καθολικό μικρού μοναστηριού.


Πράγματι γραπτές αναφορές σε αυτό το μοναστήρι μας δίνουν νοταριακά έγγραφα της Βενετοκρατίας του Μανώλη Βαρούχα που αναφέρονται στη Μονή της Θεοτόκου στην Πετράδια.


Ο αρχαιολογικός χώρος


Στη θέση Κόκκινος Χάρακας, απέναντι από τον οικισμό έχει ανασκαφεί ανάκτορο της παλαιοανακτορικής περιόδου, το οποίο είναι επισκέψιμο για το κοινό.


Κατά τη δεύτερη βυζαντινή περίοδο το Μοναστηράκι υπήρξε φέουδο του Μιχαήλ Βαρούχα Πετροχείλου.Την ίδια εποχή εγκαταστάθηκαν στο χωριό μέλη της οικογένειας των Σκορδύληδων και των Καφάτηδων ή Καλαφάτηδων.Το Μοναστηράκι αναφέρεται στις απογραφές από το 1577 και μετέπειτα.




Μέσα στον οικισμό αξίζει κανείς να επισκεφθεί και να θαυμάσει τη συστοιχία πέτρινων γουρνών με την κρήνη τους σε σημείο πλούσιο σε βλάστηση. Tο συγκεκριμένο συγκρότημα ύδρευσης έχει μάλιστα χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.


Διατηρητέο μνημείο είναι χαρακτηρισμένο, από το 1999, και το παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού καθώς πρόκειται για σημαντικό δείγμα ειδικού κτιρίου, που είναι συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία του οικισμού και τις μνήμες των κατοίκων του.




Στο κέντρο του οικισμού ξεχωρίζει ο τοιχογραφημένος ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου που  χρονολογείται από τις αρχές του 14ου αιώνα.


Τοιχογραφίες φέρει και ο  ναός του Αγίου Γεωργίου, που κτίστηκε τον 15ο αιώνα.


Αν βρεθείτε στο Μοναστηράκι μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μνημειακό Άλσος με τις ελιές, λίγο πριν μπείτε στο χωριό.



Ο Μιχαήλ Αρχάγγελος

Δείτε επίσης:


Το Μινωικό Ανακτορικό Κέντρο στο Μοναστηράκι Αμαρίου (φωτογραφίες)


Μοναστηράκι Αμαρίου: Το εντυπωσιακό πλυσταριό με την κρήνη στην Κάτω Βρύση


Το Μνημειακό Άλσος Ελιάς με τα υπεραιωνόβια δέντρα στο Μοναστηράκι Αμαρίου


Το υπέροχο θύρωμα του Μ. Αρχαγγέλου

Ο ναός της Παναγίας


Κομμάτι της θέας που έχει κανείς από το χωριό



Σελίδες