Το Μνημειακό Άλσος Ελιάς με τα υπεραιωνόβια δέντρα στο Μοναστηράκι Αμαρίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Το Μνημειακό Άλσος Ελιάς με τα υπεραιωνόβια δέντρα στο Μοναστηράκι Αμαρίου

 


Δυτικά από τον οικισμό Μοναστηράκι Αμαρίου, στη θέση Ροβύθη, συναντάμε το περίφημο Μνημειακό Άλσος Ελιάς, το οποίο ανήκει στην κοντινή Γεωργική Σχολή Ασωμάτων.


Πρόκειται για ένα Άλσος ανακηρυγμένο από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) ως μνημειακό καθώς περιλαμβάνει αρκετά υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα με εντυπωσιακούς κορμούς.


Μεταξύ αυτών το μεγαλύτερο σε ηλικία έχει περίμετρο κορμού που φθάνει τα 18,80 μέτρα και ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αφού γύρω του έχει τοποθετηθεί διαχωριστικό.




Τη δεκαετία του 80 πάνω από 1000 δέντρα που υπήρχαν στο Άλσος εκριζώθηκαν και υλοτομήθηκαν με εντολή του τότε Διευθυντή της Γεωργικής Σχολής.


Μάλιστα αυτό έγινε με φορτωτές, εκσκαφείς και δυναμίτιδα αφού το ριζικό σύστημα των δέντρων ήταν τεράστιο και δεν μπορούσε αλλιώς να αφαιρεθεί από τη γη.


Έκτοτε ευτυχώς έγιναν ενέργειες και όσα ελαιόδεντρα μεγάλης ηλικίας απέμειναν στο Άλσος προστατεύθηκαν. Έτσι μπορεί σήμερα όποιος θέλει να τα επισκεφθεί και να θαυμάσει τα μνημεία της φύσης.


Μάλιστα στις 13 Ιανουαρίου του 2021 πραγματοποιήθηκε συμβολική τελετή αναδοχής μια υπεραιωνόβιας ελιάς στο Μοναστηράκι Αμαρίου από τον γνωστό ηθοποιό Arnold Schwarzenegger.


Ο ηθοποιός προθυμοποιήθηκε να γίνει ανάδοχος υπέργηρης ελιάς μετά από παρότρυνση φίλων του που είχαν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον στο να προστατεύσουν και να αναδείξουν αυτά τα δέντρα.








Σελίδες