Μουσείο Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου-Παρουσιάζει τη λαογραφία και ιστορία του τόπου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Μουσείο Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου-Παρουσιάζει τη λαογραφία και ιστορία του τόπου

  


Στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου στο  Οροπέδιο Λασιθίου λειτουργεί το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο του Οροπεδίου Λασιθίου.


Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα σύμπλεγμα τεσσάρων διαφορετικών χώρων όπου ξετυλίγεται η ιστορία και παράδοση όλου του Οροπεδίου.


Τα βασικά κομμάτια του μουσείου είναι το παραδοσιακό σπίτι με τους βοηθητικούς χώρους του και δίπλα το  νεοκλασικό σπίτι. Πιο πάνω λειτουργεί το Μουσείο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και το Εκκλησιαστικό Μουσείο.




Στο παραδοσιακό σπίτι, που είναι ένα μοναδικό διασωθέν δείγμα των παλιών καμαρόσπιτων της περιοχής, βλέπουμε το κελάρι, τον φούρνο, τον αχυρώνα με το στάβλο και χώρο όπου παρουσιάζονται  εργαλεία των παραδοσιακών επαγγελμάτων που αναπτύχθηκαν στο Οροπέδιο Λασιθίου.


Η διαρρύθμιση του σπιτιού εκφράζει και τον τρόπο διαβίωσης, και οργάνωσης της καθημερινής ζωής των παλιών Λασιθιωτών.


Το δωμάτιο υποδοχής είναι αυτόνομος χώρος όπου υπάρχει αργαλειός. Αμέσως μετά, στο πορτέγο, έχουμε το τζάκι, το φούρνο και μια κατασκευή που λειτουργεί ως κρεβάτι αλλά και  πατητήρι μαζί.


Στο βάθος του σπιτιού το κελάρι με τα πιθάρια αποθήκευσης αγαθών και ο αχυρώνας.Σε ξεχωριστό χώρο βρίσκεται ο στάβλος για τα ζώα, χωρίς όμως να απέχει από τα δωμάτια όπου ζούσε η οικογένεια.


Στο μουσείο μπορεί να δει ο επισκέπτης γεωργικά εργαλεία, όπως το ησιόδειο άροτρο, το ζυγό, τις ματσαδούρες των ζώων. Παρά πολλά εργαλεία, που χρησιμοποιούσαν οι επαγγελματίες προηγούμενων εποχών, και βέβαια αντικείμενα καθημερινής οικιακής χρήσης παρουσιάζονται εδώ ενώ στην αυλή του μουσείου βλέπουμε αντλητικά συστήματα, καθώς όλο το Οροπέδιο έχει παράδοση στο θέμα της άντλησης νερού.





Στο νεοκλασικό σπίτι, δίπλα από το παραδοσιακό, στεγάζεται η Πινακοθήκη του Δήμου Οροπεδίου με έργα ζωγράφων και ξυλογλύπτων, διάφορα Κρητικά υφαντά, όμορφα παραδοσιακά έπιπλα καθώς και υλικό από τις πολεμικές επιχειρήσεις όπου εναπλάκη το Λασίθι.


Η συλλογή αντικειμένων από πολέμους και επαναστάσεις, η οποία  βρίσκεται στο ισόγειο, είναι δωρεά του στρατηγού Ιωάννη Αλεξάκη.


Στο ισόγειο μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης επίσης περίτεχνα χειροποίητα έπιπλα.


Στο δεύτερο όροφο, λειτουργεί μόνιμη έκθεση πολιτιστικής κληρονομιάς.


Η τελευταία αίθουσα, έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και μπορεί να φιλοξενήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για τους  διάσημους ανεμόμυλους του Οροπεδίου.


Λίγα μέτρα πιο πάνω, σε ξεχωριστό χώρο, σε ένα πετρόκτιστο κτίριο του 1871, λειτουργεί το Μουσείο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα του Κρητικού πολιτικού και υλικό από τον Τύπο με αναφορές στον Εθνάρχη. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πραγματοποίησε μια από τις πρώτες προεκλογικές ομιλίες του το 1903 στο Τζερμιάδων ενώ δεν έλειψαν στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας οι επισκέψεις στην περιοχή.


Ακόμα, στο ναό του Αγίου Δημητρίου, δίπλα στο Μουσείο για το Βενιζέλο, εκτίθενται εικόνες, τέμπλα που έφτιαξαν οι περίφημοι νιταδώροι του Λασιθίου κι άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια. Δυστυχώς μετά τους σεισμούς προκλήθηκαν ρωγμές και αυτός ο χώρος, μέχρι την αποκατάσταση του, δεν είναι επισκέψιμος.


Το σύμπλεγμα του Μουσείου Αγίου Γεωργίου λειτουργεί υπό την ευθύνη του Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου.













 























Σελίδες