Παλαιά Ρούματα: Ένα συλλεκτικό αποστακτήριο αιθέριων ελαίων-Πως λειτουργούσε - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Παλαιά Ρούματα: Ένα συλλεκτικό αποστακτήριο αιθέριων ελαίων-Πως λειτουργούσε

 


Στο πλούσιο από εκθέματα Λαογραφικό Μουσείο των Παλαιών Ρουμάτων στην Κίσαμο Χανίων μπορεί να βρει κανείς αντικείμενα που ίσως ποτέ άλλοτε να μην έχει συναντήσει ή να μη γνωρίζει τη χρήση τους.


Ένα τέτοιο αντικείμενο είναι και το παλιό αποστακτήριο αιθέριων ελαίων και ανθόνερου που όπως διαβάζουμε δώρισε στο Μουσείο ο Μανώλης Ι. Θεοδωρίδης.


Τα Παλαιά Ρούματα αλλά και γενικότερα τα χωριά των Χανίων λόγω του πλούσιου υδατικού δυναμικού τους διαθέτουν και πλούσια βλάστηση, οπότε η απόσταξη αιθέρων ελαίων πρέπει να ήταν στο παρελθόν ιδιαίτερα διαδεδομένη.


Μάλιστα το συγκεκριμένο αποστακτήριο, συνοδεύεται και από οδηγίες απόσταξης κι έχει ενδιαφέρον να τις δούμε:


Η απόσταξη λοιπόν, όπως αναφέρουν οι οδηγίες γινόταν με τρείς τρόπους.


-Τα φυτά τοποθετούνται μαζί με το νερό

-Τα φυτά τοποθετούνται πάνω από το νερό

-Με την εισαγωγή ατμού στον αποστακτήρα.


Σε κάθε περίπτωση η απόσταξη γίνεται σε θερμοκρασία 100 βαθμών Κελσίου.


Με το βρασμό και με τους καυτούς ατμούς διασπώνται οι φυτικές ίνες και απελευθερώνονται τα αιθέρια έλαια που συμπαρασύρονται μαζί με τους υδρατμούς προς τον ψύκτη και υγροποιούνται καταλήγοντας στο δοχείο διαχωρισμού.


Εκεί τα αιθέρια έλαια επιπλέουν και συλλέγονται από πάνω ενώ οι υγροποιημένοι υδρατμοί που εμπεριέχουν και μια ποσότητα αιθέριων ελαίων αποτελούν το ανθόνερο και συλλέγονται από κάτω.


Δείτε επίσης


Το πλούσιο και με εξαιρετικό ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο των Παλαιών Ρουμάτων στα Χανιά

 




Σελίδες