Τα ορύγματα του Β Παγκοσμίου Πολέμου στην άκρη της παραλίας του Καρτερού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Τα ορύγματα του Β Παγκοσμίου Πολέμου στην άκρη της παραλίας του Καρτερού

 

 


Στην παραλία του Καρτερού, στο τέλος της αμμουδιάς με κατεύθυνση προς Άγιο Νικόλαο, συναντάμε κάποια από τα απομεινάρια που άφησε ο γερμανικός στρατός κατά το πέρασμα του από την περιοχή.


Όλη η παράκτια ζώνη του Καρτερού, κι ακόμα μακρύτερα, βρίθει από εγκαταστάσεις του Β Παγκοσμίου Πολέμου, κυρίως ορύγματα, θέσεις για πολυβόλα και αποθήκευση πολεμικού υλικού.


Η θέση του Καρτερού, όπως και τα περισσότερα σημεία της Κρήτης με καλή ορατότητα προς τη θάλασσα, δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς επόπτευση τόσο για λόγους άμυνας όσο και επίθεσης.




Σε αυτό το σημείο του Καρτερού κατασκευάστηκαν βαθιά ορύγματα, άνω των δυο μέτρων σε ύψος. Μιλάμε για ορύγματα, όχι απλά σκαμμένα στο έδαφος αλλά κτισμένα με πέτρα και καλά προφυλαγμένα ανάμεσα στο βραχώδες τοπίο. Έχουν κατεύθυνση από βορρά προς νότο. Την ακριβή έκταση τους δεν την γνωρίζουμε καθώς η περιοχή έχει υποστεί αλλοιώσεις στο πέρασμα των δεκαετιών.


Είναι κρίμα πάντως που έχουν αφεθεί έρμαιο της εγκατάλειψης και της φθοράς του χρόνου. Γεμάτα σκουπίδια, που ασυνείδητοι οδηγοί πετούν από το δρόμο, καλυμμένα από θάμνους, έχουν αρχίσει να γκρεμίζονται και σταδιακά θα αφανιστούν παρότι αποτελούν κομμάτι της ιστορίας μας.


Θα μπορούσαν με ελάχιστο κόστος να συντηρηθούν, να καθαριστούν και να τοποθετηθεί μια πινακίδα που να ενημερώνει ποια ήταν η χρήση τους. Δυστυχώς το κομμάτι που αφορά στην ιστορία του Β Παγκοσμίου Πολέμου, τοπικά, αφήνει αδιάφορους τους αρμόδιους φορείς. Το ίδιο συμβαίνει και λίγα μέτρα πιο κάτω με καταφύγια σκαλισμένα σε βράχους πάνω στο δρόμο, για την ανάδειξη και  προβολή των οποίων ουδείς ενδιαφέρεται.


(Τα ορύγματα μας υπέδειξε ο Ζαχαρίας Ι. Νικολακάκης και τον ευχαριστούμε)


Δείτε επίσης:


Το γερμανικό πολυβολείο-αποθήκη του Β Παγκοσμίου Πολέμου στο Κακό Όρος












Σελίδες