Το πλούσιο και με εξαιρετικό ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο των Παλαιών Ρουμάτων στα Χανιά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Το πλούσιο και με εξαιρετικό ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο των Παλαιών Ρουμάτων στα Χανιά

 


Στα καταπράσινα και όμορφα Παλαιά Ρούματα, στο Δήμο Πλατανιά Χανίων, συναντάμε ένα λαογραφικό μουσείο που ξαφνιάζει με τον πλούτο των εκθεμάτων του.


Το παλιό και εντυπωσιακό, αρχιτεκτονικά, δημοτικό σχολείο, κτίσμα του 1932 σε ακίνητο δωρεάς του δικηγόρου Στυλιανού Μπομπολάκη, στεγάζει από το 2018-19 το Mουσείο που κουβαλά στις αίθουσες του όλη την ιστορία της περιοχής.


Μαρτυρά την προκοπή που γνώρισε σε αλλοτινές εποχές τούτος ο τόπος, όταν η απομόνωση του δεν ήταν εμπόδιο στην ανάπτυξη αλλά κινητήριος δύναμη για να πάνε οι άνθρωποι του μπροστά, να μάθουν τέχνες, να έχουν αυτάρκεια και μια καλή, για τα δεδομένα των δύσκολων εποχών που προηγήθηκαν, ζωή.
Στις τρείς αίθουσες του σχολείου βλέπουμε πάνω από 2.000 εκθέματα, ομαδοποιημένα σε κατηγορίες. Βέβαια να πούμε πως ακόμα τα εκθέματα δεν έχουν βρει την τελική τους θέση καθώς είναι τόσα πολλά που αναπόφευκτα η παρουσίαση τους στο χώρο είναι δύσκολη, κι ας είναι μεγάλες οι αίθουσες .


Αντικείμενα από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές ασχολίες των κατοίκων, από τεχνίτες που πια δεν είναι στη ζωή, από σπίτια που κάποτε γνώρισαν πλούτο αλλά κι άλλα πιο φτωχικά, πράγματα χρηστικά αλλά και πράγματα που ίσως αποτελούσαν μικρή πολυτέλεια για την εποχή τους, όλα βρήκαν μια γωνιά στο Λαογραφικό Μουσείο.
Ανάμεσα τους αντικείμενα που ίσως να μην συναντά κανείς σε ανάλογο μουσείο στην Κρήτη και τα οποία μαρτυρούν από τη μια το σεβασμό για ότι παλιό είχαν οι άνθρωποι στα Παλαιά Ρούματα και δεν το πέταξαν και από την άλλη την στήριξη τους στην προσπάθεια το χωριό να αποκτήσει το δικό του μουσείο.


Ψυχή του Λαογραφικού Μουσείου Παλαιών Ρουμάτων ο Γιάννης Κατζάκης, ο οποίος έχει δωρίσει κι ένα μεγάλο μέρος των αντικειμένων που βλέπουμε κι ήταν εκείνος που μας άνοιξε την πόρτα του και μας ξενάγησε στο παρελθόν του τόπου του. Όπως ο ίδιος μας είπε, όλο το χωριό βοήθησε στο στήσιμο του, είναι ένας χώρος που ανήκει σε όλους τους συγχωριανούς του.


Οι δυο κεντρικές αίθουσες του Μουσείου είναι αφιερωμένες σε εκθέματα από επαγγελματικές, πνευματικές και οικιακές ασχολίες των κατοίκων, καθώς και από την επαναστατική δράση τους, που ήταν πλούσια. Η τρίτη αίθουσα είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση αφού φιλοξενεί αργαλειούς, υφαντά, αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν για την επεξεργασία μεταξιού, εργασία που γνώρισε κάποτε άνθιση σε αυτή τη γωνιά των Χανίων, καθώς και την επεξεργασία του λιναριού.


Αν ποτέ βρεθείτε στα Παλαιά Ρούματα μην παραλείψετε μια βόλτα στο Λαογραφικό Μουσείο που με τόση αγάπη και προσπάθεια έφτιαξαν οι άνθρωποι του. Κι ένα μυστικό: αν το βρείτε κλειστό πίσω από την κόκκινη πινακίδα στην πόρτα του υπάρχει το τηλέφωνο του Γιάννη Κατζάκη.

Ο Γιάννης Κατζάκης

Σελίδες