Το Μουσείο Ελιάς των Βουβών, δίπλα στο διάσημο μνημειακό ελαιόδεντρο της περιοχής - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Το Μουσείο Ελιάς των Βουβών, δίπλα στο διάσημο μνημειακό ελαιόδεντρο της περιοχής

 


Λίγο έξω από τον οικισμό των Άνω Βουβών στα Χανιά, στο χώρο όπου βρίσκεται το γνωστό μνημειακό Δέντρο της Ελιάς των Βουβών, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο της φύσης, συναντάμε και το  Μουσείο Ελιάς.


Στεγασμένο σε ένα πετρόκτιστο παραδοσιακό κτίσμα επιχειρεί να κρατήσει ζωντανό, μέσα από τα εκθέματα του τον πολιτισμό της ελιάς και ειδικότερα τον τρόπο καλλιέργειας και συγκομιδής της ελιάς σε ένα τόπο, όπως το Κολυμβάρι που φημίζεται για το ελαιόλαδο και τις ελιές του.


Σκοπός του Μουσείου είναι να αναδείξει τη σχέση του ανθρώπου με το δέντρο της ελιάς, αλλά και την  πρακτική που από παλιά αναπτύχθηκε γύρω από τη  φύτευση της ελιάς, την καλλιέργεια, τη συλλογή του καρπού της, την αποθήκευση, την μεταφορά του στο ελαιουργείο αλλά και τη χρήση του ελαιολάδου στη συνέχεια.




Επιπρόσθετα, αναδεικνύεται  ο σημαντικό ρόλος της ελιάς στην ελληνική διατροφή, όπως επίσης ως στοιχείο δόξας στην βράβευση των αθλητών, ως στοιχείο ειρήνης, φιλίας και πολιτισμού και ως στοιχείο σε παρασκευάσματα ομορφιάς.


Ο επισκέπτης στο Μουσείο Ελιάς των Βουβών μπορεί να θαυμάσει εργαλεία ελαιοκαλλιέργειας και επεξεργασίας του ξύλου, μέσα αποθήκευσης και μεταφοράς του ελαιολάδου, μέσα συλλογής του καρπού της ελιάς και εργαλεία της έκθλιψης του.


Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του μουσείου είναι το ξύλινο άροτρο. Βρίσκεται στην αίθουσα με τα εκθέματα για την καλλιέργεια και την επεξεργασία της ελιάς. Το συγκεκριμένο άροτρο χρησιμοποιούταν από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950 για την καλλιέργεια της γης. Το αποκαλούσαν Ησιόδειο άροτρο καθώς ο Ησίοδος ήταν ο πρώτος που το περιέγραψε.Στο χώρο μάλιστα φιλοξενούνται διάφορα δείγματα εξέλιξης του αρότρου.


Δείτε επίσης:


Το Μνημειακό Ελαιόδεντρο στις Άνω Βούβες Χανίων-Μετρά πάνω από 3.000 χρόνια ζωής













Σελίδες