Το Μουσείο-Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου στο Μαραθώνα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Το Μουσείο-Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου στο Μαραθώνα

 


Σε ένα όμορφο και φροντισμένο κτίριο, στην καρδιά του Μαραθώνα, λειτουργεί το Μουσείο-Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου.


Σε αυτό στεγάζεται, μόνιμα, η έκθεση των Ολυμπιακών Μαραθωνίων, δωρεά του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάννης προς το Δήμο Μαραθώνα καθώς και αντικείμενα δωρεά των ίδιων των αθλητών που έτρεξαν σε ολυμπιακούς μαραθωνίους. Συνολικά στο εσωτερικό του υπάρχουν σχεδόν 4.000 αντικείμενα που σχετίζονται με τους μαραθωνίους και τους αθλητές του από το 1896 μέχρι σήμερα.




Στο πρώτο τμήμα του Μουσείο βλέπουμε το κύριο κομμάτι της έκθεσης με το ιστορικό των Ολυμπιακών Μαραθωνίων. Εδώ ο χώρος θα λέγαμε πως είναι, κατά βάσην, αφιερωμένος στον Σπύρο Λούη και στον Στέλιο Κυριακίδη, τον πρώτο αθλητή που το 1946 νίκησε στο Μαραθώνιο της Βοστώνης και δεν ήταν Αμερικανός ή Καναδός.Στο δεύτερο τμήμα υπάρχουν μικρότερες θεματικές ενότητες που αναφέρονται στους Ολυμπιονίκες, τους Μαραθώνιους Πόλεων, τις γυναίκες στο Μαραθώνιο, τον εξοπλισμό του Μαραθωνοδρόμου.


Ενώ ο χώρος ξεκίνησε από μια απλή φωτογραφική έκθεση έχει μετατραπεί σήμερα σε ένα μοναδικό Μουσείο-σπίτι του  Μαραθωνίου Δρόμου όπου ήδη φιλοξενούνται οι συλλογές των μεγάλων μας αθλητών: Στέλιου Κυριακίδη, Χρήστου Βαρτζάκη, Μαρίας Πολύζου,Τάκη Σκουλή, Νίκου Πολιά, Σπύρου Ανδριόπουλου, Μιχάλη Κούση, Χρήστου Σωτηρόπουλου, Θανάση Ραγάζου και Παναγιώτας Νικολακοπούλου- Λουβή.




Μέσα στο χώρο του Μουσείου υπάρχουν προσωπικά κειμήλια (μετάλλια, παπούτσια, κ.α) σημαντικών παγκόσμιων μαραθωνοδρόμων, όπως του Ron Hill, του Vanderlei de Lima και της Mizuki Noguchi.


Στη συλλογή του Μουσείου παρουσιάζονται επίσης προσωπικά αντικείμενα του πρώτου στην ιστορία Πανελληνιονίκη Μαραθωνίου δρόμου και δεύτερου Ολυμπιονίκη το 1896, του Χαρίλαου Βασιλάκου.


Μετά από ευγενική προσφορά  της οικογένειας του βαλκανιονίκη –ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη φιλοξενούνται σε ειδικό χώρο αντικείμενα από το αρχειακό υλικό που αφορά στην «δράση» της ζωής του και στην αθλητική του πορεία.


Στο χώρο φυλάσσεται και η Μαραθώνια φλόγα, η οποία άναψε για πρώτη φόρα στις 3 Νοεμβρίου 2007 στο πλαίσιο τελετής που έλαβε χώρα στον Τύμβο του Μαραθώνα.


Ακόμα στο εσωτερικό του έχει διαμορφωθεί αίθουσα προβολής όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει 20λεπτο βίντεο με την ιστορία των Μαραθωνίων έχοντας ως αφετηρία τη Μάχη του Μαραθώνα.


Το Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ΑΘΗΝΑ 2004 και από την 1η Μαρτίου 2008 παραχωρήθηκε η χρήση του στην Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Μαραθώνα με σκοπό να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο Μουσείο, το οποίο θ' αποτελέσει πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.











Σελίδες