Το Μνημειακό Ελαιόδεντρο στις Άνω Βούβες Χανίων-Μετρά πάνω από 3.000 χρόνια ζωής - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Το Μνημειακό Ελαιόδεντρο στις Άνω Βούβες Χανίων-Μετρά πάνω από 3.000 χρόνια ζωής

 


Θεωρείται αυτή τη στιγμή, αν και υπάρχει αντίλογος ως προς αυτό, το αρχαιότερο ελαιόδεντρο στον κόσμο με ηλικία άνω των 3000 ετών ενώ έχει ανακηρυχθεί ως «Μνημειακό» λόγω της ιδιαιτερότητας του σχήματος και  της εξαιρετικής αισθητικής του αναγλύφου του κορμού του.


Το ελαιόδεντρο  στις Άνω Βούβες στο Κολυμπάρι Χανίων, του Δήμου Πλατανιά, ανήκει στον Παναγιώτη Καραπατάκη οποίος το παραχώρησε στον τοπικό Δήμο και πλέον αποτελεί αυτοτελές αξιοθέατο με χιλιάδες επισκέψεις κάθε χρόνο.


Το ελαιόδεντρο των Βουβών έχει ως βάση του την αγριελιά, και μπολιάστηκε από τον άνθρωπο, σε άγνωστο χρόνο στο παρελθόν, στην ποικιλία της μαστοειδούς ελιάς, τη λεγόμενη «τσουνάτη».




Ο κορμός του δέντρου έχει εξαιρετικό  ανάγλυφο που παραπέμπει σε έργο γλύπτη. Η μέγιστη περίμετρος του φθάνει τα 12,55 μέτρα και παραμένει μέχρι τις μέρες μας καρποφόρο δέντρο.


Από τις Βούβες ο Ιδαίος Ηρακλής λέγεται πως μεταφύτευσε την πρώτη ελιά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ολυμπία. Με κότινο από τα κλαδιά της ελιάς των Βουβών στεφανώθηκε  ο μαραθωνοδρόμος νικητής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, κι όχι μόνο αυτός.


Ακόμα και η NASA είχε επιλέξει ως Earth Science Picture of the Day, στις 8 Ιουλίου του 2016, τη φωτογραφία του Χανιώτη αστροφωτογράφου Χρήστου Κοτσαύτη με την ελιά των Βουβών.


Ο χαρακτηρισμός της Ελιάς των Βουβών ως του αρχαιότερου ελαιοδέντρου στον κόσμο προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες που το φωτογραφίζουν και επισκέπτονται το παρακείμενο Μουσείο Ελιάς που έχει δημιουργηθεί για να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την καλλιέργεια της ελιάς στην Κρήτη.


Βέβαια στον αντίποδα υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν πως αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο σε ηλικία ελαιόδεντρο στον κόσμο είναι αυτό του Αζοριά στο Καβούσι της Ιεράπετρας.







Λίγα μέτρα πιο κάτω από το αρχαιότερο ελαιόδεντρο βρίσκεται άλλη μια ελιά που μετρά πολλούς αιώνες ζωής 



Σελίδες