Το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού με τα 254 σκαλιά, στον Κάστελλο Καλαμαύκας στην Ιεράπετρα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού με τα 254 σκαλιά, στον Κάστελλο Καλαμαύκας στην Ιεράπετρα

 


Εντός του οικισμού της Καλαμαύκας, στην κορυφή του απότομου βράχου που οι ντόπιοι ονομάζουν Κάστελλο, βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός του Τιμίου Σταυρού.


Το μικρό σπήλαιου στον Κάστελλο ήταν λατρευτικό ιερό κορυφής ήδη από τη Μινωική εποχή και ακρόπολη της αρχαίας πόλης Λάρισα, που σημαίνει τόπος με πολύ νερό, η οποία  και τοποθετείται στα όρια του σημερινού οικισμού της Καλαμαύκας.


Σύμφωνα με την παράδοση μέσα στο σπήλαιο, κατά το παρελθόν, βρέθηκε μία μικρή εικόνα του Τιμίου Σταυρού, η οποία μεταφέρθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Αντωνίου Καλαμαύκας.




Την επόμενη ημέρα όμως η εικόνα επέστρεψε πάλι στο χώρο του σπηλαίου. Επειδή αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να κλείσουν την είσοδο του, χτίζοντας την, για να μην μπορέσει ξανά η εικόνα να περάσει στο εσωτερικό του.


Όμως, μια ημέρα μετά, είδαν πως η εικόνα έλειπε από τον Ναό του Αγίου Αντωνίου.Μέσα από μια σχισμή που δημιουργήθηκε πάνω στον βράχο είχε μπεί εκ νέου μέσα στο σπήλαιο. Τότε όλοι κατάλαβαν ότι εκεί ήταν η θέση της.




Γρήγορα το σπήλαιο μετατράπηκε σε ναό, που πανηγυρίζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πάνδημα στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.


Περίπου 254 σκαλοπάτια οδηγούν στον ναό και στο βάθος του σπηλαίου. Ο λόφος, όπου βρίσκεται, ξεχωρίζει από μακριά και να αποτελεί σήμα κατατεθέν για την περιοχή.


Ο σπηλαιώδης ναός εσωτερικά είναι απλός, το τέμπλο του είναι ξύλινο και απέριττο ενώ το ιερό βήμα έχει διαμορφωθεί στην απόληξη του σπηλαίου. Βέβαια ασβεστώθηκαν τα τοιχώματα του κι έτσι καλύφθηκε ο περιορισμένος σπηλαιολογικός διάκοσμος που διέθετε.


Εξωτερικά διαμορφώθηκε μία ευρύχωρη αυλή και τοποθετήθηκε το καμπαναριό, από όπου υπάρχει μοναδική θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.


Δείτε επίσης:


Τα "Κρητικά Μετέωρα" στην Καλαμαύκα της Ιεράπετρας-Τοπίο μοναδικής ομορφιάς


Ο ναός του Τιμίου Σταυρού στ’ Αόρι της Καλαμαύκας











Σελίδες