Λαυρακάς: Η όμορφη και γεμάτη κέδρους παραλία, βορειοδυτικά της Γαύδου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Λαυρακάς: Η όμορφη και γεμάτη κέδρους παραλία, βορειοδυτικά της Γαύδου

 


Βορειοδυτικά της Γαύδου βρίσκεται η παραλία  Λαυρακάς.


Πρόκειται για ένα όμορφο και γαλήνιο κόλπο με γαλαζοπράσινα νερά και ανοιχτόχρωμη άμμο που πλαισιώνεται από αρκετούς κέδρους.


Για να φτάσει κανείς ως εκεί πρέπει να περπατήσει από την παραλία του Άη Γιάννη πάνω σε παραθαλάσσιο μονοπάτι ή να κινηθεί με μικρό σκάφος, δια θαλάσσης. Αν αγαπά πολύ το περπάτημα μπορεί να την προσεγγίσει και μέσω πεζοπορικού μονοπατιού από την Άμπελο, μέσω της παραλίας του Πύργου και της Στραβολίμνης.


Εννοείται πως ούτε αυτή η παραλία, όπως κι όλες οι υπόλοιπες στη Γαύδο, δεν είναι οργανωμένη αν και με λίγη προσπάθεια μπορεί κανείς να εντοπίσει λίγη σκιά κάτω από τους κέδρους της. Και ο Λαυρακάς είναι στέκι γυμνιστών οι οποίοι όμως δεν φαίνεται να ενοχλούνται από την παρουσία λουόμενων που επιλέγουν να φορούν μαγιό στο μπάνιο τους.


Αν και απομονωμένη παραλία, σε ένα κατά γενική ομολογία άνυδρο νησί, στο Λαυρακά, πάνω στην άμμο, υπάρχει πηγάδι με γλυκό νερό και αντλία που δροσίζει τους λουόμενους.


Η Καλυψώ


Σε ότι αφορά την προέλευση του ονόματος της συγκεκριμένης παραλίας υπάρχει θεωρία που λέει πως έχει να κάνει με την μινωική λάβρυς, δηλαδή το διπλό πέλεκυ.


Στην ακτή του Λαυρακά υπάρχουν σπηλιές και ο μύθος αναφέρει πως στην μεγαλύτερη εξ αυτών ζούσε η νύμφη Καλυψώ, κόρη του Άτλαντα και της Πλειόνης ή του θεού Ηλίου και της Περσηίδας. Αυτή υποδέχθηκε ως ναυαγό τον Οδυσσέα και τον φιλοξένησε για χρόνια. Από τη μυθολογία μαθαίνουμε πως η Καλυψώ ζούσε στη νήσο Ωγυγία, που οι αρχαίοι συγγραφείς τοποθετούν στη δυτική Μεσόγειο, με τη Γαύδο να είναι ένα από τα νησιά όπου η παράδοση θέλει να είχε τη σπηλιά της. Μάλιστα οι περιγραφές αναφέρουν πως δίπλα στην κατοικία της υπήρχαν κέδροι και πηγές. 


Νότια της παραλίας του Λαυρακά συναντάμε το ρέμα του Κεδρέ και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Επίσης στην ίδια περιοχή εντοπίζονται λείψανα αρχαίων εγκαταστάσεων τα οποία απλώνονται  έως το μετόχι "Χαμουργειό".









Σελίδες