Τα "Κρητικά Μετέωρα" στην Καλαμαύκα της Ιεράπετρας-Τοπίο μοναδικής ομορφιάς - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Τα "Κρητικά Μετέωρα" στην Καλαμαύκα της Ιεράπετρας-Τοπίο μοναδικής ομορφιάς

 


Τα έχουν ονομάσει "Μετέωρα της Κρήτης" αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για εντελώς διαφορετικούς αλλά σίγουρα  εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς.


Οι τεράστιοι βράχοι στην Καλαμαύκα της Ιεράπετρας βρίσκονται λίγο έξω από τον οικισμό και δημιουργούν μοναδικές συνθέσεις αλλού με τον όγκο και τα σχήματα τους κι αλλού με τη βλάστηση και τους χρωματισμούς τους.


Δημιουργήματα των ανέμων και του νερού μετρούν εκατομμύρια χρόνια ζωής, με τη στιβαρή παρουσία τους να χαρακτηρίζει ολόκληρη την περιοχή.


Είναι από τα βασικά αξιοθέατα της Καλαμαύκας μαζί με τα νερά και το πράσινο που απλόχερα δώρισε η φύση σε αυτή τη γωνιά της Κρήτης.


Κάποιοι απ’ αυτούς τους ασβεστολιθικούς σχηματισμούς είναι μάλιστα και προσβάσιμοι στους επισκέπτες μέσω μικρών μονοπατιών έτσι ώστε από ψηλά να μπορούν να θαυμάσουν την ατελείωτη θέα προς τον κάμπο της Ιεράπετρας και τη θάλασσα της.


Κοιτάζοντας τα «Κρητικά Μετέωρα» ορισμένοι διακρίνουν ακόμα και μορφές στα πετρώματα τους αν και αρκούν τα πεύκα σε μέγεθος και σχήμα μπονσάι που φυτρώνουν στην επιφάνεια τους για να σε κάνουν να μην ξέρεις που να πρωτοκοιτάξεις.


Να σημειώσουμε πως οι βραχώδεις σχηματισμοί της Καλαμαύκας έχουν συμπεριληφθεί κατά το παρελθόν στον Άτλαντα με τα 110 σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία της χώρας.


Δείτε επίσης:


Οι πηγές στο Κεφαλοβρύσι της Καλαμαύκας στην Ιεράπετρα και του Θεριού η Κουφάλα


Τα "μαργαριταρένια" αμπελοχώραφα στην Καλαμαύκα της Ιεράπετρας

















Σελίδες