Γιορτάζουν την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Πρέβελη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Γιορτάζουν την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Πρέβελη


Γιορτάζει, με την αρμόζουσα λαμπρότητα, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Πρέβελη την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και με ευλάβεια τιμά το θαυματουργό Τίμιο Σταυρό που φυλάσει ως ένα από τα πολυτιμότερα κειμήλια στο Καθολικό της.


Σήμερα στις 6 το απόγευμα τελείται Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και η Ακολουθία των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ.κ Ειρηναίου.Στις 9 το βράδυ ακολουθεί ο Όρθρος και νυχτερινή Θεία Λειτουργία.


Αύριο, ανήμερα της γιορτής, στις 7.30 το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και αμέσως μετά η Ακολουθία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του κ.κ Ειρηναίου.


Θα ακολουθήσει φιλοξενία όλων των προσκυνητών στους όμορφους ανακαινισμένους χώρους του Μοναστηριού.




Να σημειώσουμε πως ένα από τα πολυτιμότερα κειμήλια που φυλάσσονται στην Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πρέβελη είναι κι ένα  μεγάλο τμήμα από τον Τίμιο Σταυρό που έφερε από την Κωνσταντινούπολη ο ηγούμενος της, ο μακαριστός Εφραίμ, όταν μετέβη στην Πόλη και συγκεκριμένα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να ανυψώσει τη Μονή σε Σταυροπηγιακή ώστε να έχει προνόμια και προστασία στην περιουσία της.


Σήμερα ο  Θαυματουργός Σταυρός σήμερα φυλάσσεται σε ειδική προθήκη μέσα στο καθολικό της Μονής.Το Τίμιο Ξύλο βρίσκεται στην κρυστάλλινη βάση του Σταυρού.Ο ίδιος ο Σταυρός είναι ορειχάλκινος με ύψος 57 εκατοστά  ενώ στολίζεται σε όλη την περίμετρο του με μίσχους και αμυγδαλόσχημα πρόσθετα τμήματα καθώς και με πολύτιμες πέτρες και κρύσταλλα χρωματιστά.Οι δυο όψεις του φέρουν σε ανάγλυφες παραστάσεις τη Σταύρωση και τη Βάπτιση του Χριστού.


Ο Σταυρός αυτός λέγεται πως όσο κι αν κάποιοι προσπάθησαν να τον απομακρύνουν από το Μοναστήρι, πάντα επέστρεφε εκεί ενώ μαρτυρούνται πολλά θαυμαστά περιστατικά ασθενών που προσευχήθηκαν σε αυτόν και τον προσκύνησαν κι άλλαξαν οι ζωές τους. Περισσότερα για την ιστορία του μπορείτε να διαβάστε ΕΔΩ


Οι χώροι του Μοναστηριού στολίστηκαν και περιμένουν τους πιστούς





Σελίδες