Το χωριό Ασώματος στην έξοδο του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού στο Ρέθυμνο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Το χωριό Ασώματος στην έξοδο του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού στο Ρέθυμνο

 


Στο δρόμο προς τη Μονή Πρέβελη, στην έξοδο του Κουρταλιώτικου φαραγγιού και στους νότιους πρόποδες του υψώματος Κουρούπα, στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, συναντάμε τον οικισμό του Ασώματου ή Ασωμάτων.


Το χωριό πήρε το όνομά του από το μικρό βυζαντινό ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, που ήταν ο πιο λαμπρός ταξιάρχης των ασωμάτων δυνάμεων. 


Πρώτη αναφορά σε αυτό συναντάμε από τον Φραντσέσκο Μπαρότσι το 1577 ως Assomato de Mega Potamo της επαρχίας Αγίου Βασιλείου.Στην ενετική απογραφή του 1583 ο Καστροφύλακας το αναφέρει με την ίδια ονομασία και 89 κατοίκους ενώ ανάλογη  μνεία στο χωριό κάνει και ο Βασιλικάτα το 1630.




Στην απογραφή του 1834, η οποία οργανώθηκε από τους Αιγυπτίους, το χωριό είχε αμιγώς χριστιανικό πληθυσμό και κατοικούσαν σε αυτό 15 οικογένειες.Το 1940 το βρίσκουμε με παραλλαγή στην ονομασία του ως Ασώματοι.


Στην περιφέρεια του Ασώματου βρίσκεται η Πίσω Μονή Πρέβελη και η Κάτω Μονή Πρέβελη ενώ στο χωριό υπάρχει ένα ιδιωτικό λαογραφικό μουσείο, γνωστό ως Παπαγεωργουλάκειο.


Λόγω γειτνίασης με το Κουρταλιώτικο Φαράγγι, αλλά και με τις όμορφες παραλιακές περιοχές στα νότια, ο Ασώματος γνωρίζει σήμερα ήπια τουριστική ανάπτυξη. Εκεί μπορεί να βρει κάποιος δωμάτια για να μείνει τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και μαγαζιά για φαγητό, καφέ και αγορά σουβενίρ.


Ο Ασώματος είναι η γενέτειρα των Τσουδερών, οικογένειας προερχόμενης από μια άλλη σημαντική οικογένεια στην Κρήτη, τους Καλλέργηδες.


Σύμφωνα με την παράδοση τα επώνυμο Τσουδερός προήλθε από το τσούδισμα στα μαλλιά ενός μέλους της οικογένειας στη Μονή Πρέβελη. Τα πιο γνωστά μέλη της οικογένειας των Τσουδερών ήταν ο Γεώργιος, που υπήρξε στρατάρχης στην επανάσταση του 1821, και ο Μελχισεδέκ, που ήταν ηγούμενος στη Μονή Πρέβελη και μέλος της Φιλικής Εταιρείας με σημαντική δράση στον αγώνα ενάντια στους Οθωμανούς.


Δείτε επίσης:


Το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων στον Ασώματο Ρεθύμνου


Μονή Πρέβελη: Ο Ηγούμενος του Μελχισεδέκ ο πρώτος που ύψωσε την επαναστατική σημαία το Μάϊο του 1821






Σελίδες