Το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων στον Ασώματο Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων στον Ασώματο Ρεθύμνου

 


Ο Ασώµατος είναι οικισμός του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο κτισμένος στην έξοδο του Κουρταλιώτικου φαραγγιού, στους νότιους πρόποδες του υψώµατος Κουρούπα.


Το χωριό φέρεται να πήρε το όνομα του από το βυζαντινό ναό των Αγίων Ασωμάτων που συναντάμε λίγο πιο κάτω από το κέντρο του οικισμού και τον κεντρικό δρόμο του που οδηγεί Πρέβελη.


Πρόκειται για ένα μονόχωρο, μικρών διαστάσεων ναό, μόλις 5,30 επί 2,60 μέτρων που τιμά τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.Ασώματοι θεωρούνται οι αγγελικές μορφές γιατί κατατάσσονται στην κατηγορία των πνευμάτων, των άυλων δυνάμεων στην ορθόδοξη παράδοση.




Το εκκλησάκι κτίστηκε κάπου μέσα στον 14ο αιώνα και την παλαιότητα του μαρτυρούν σπαράγματα λιγοστών τοιχογραφιών που διασώζονται στην κόγχη του ιερού.


Δυστυχώς το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων δεν έχει υποστεί συντήρηση εσωτερικά κι έτσι οι τοιχογραφίες του έχουν καλυφθεί κάτω από πολλά στρώματα ασβέστη, τότε που οι γυναίκες στα χωριά όταν έβλεπαν φθορές στις παραστάσεις που στόλιζαν ναούς για να τους ευπρεπίσουν τις ασβέστωναν. Αργότερα πρέπει να πέρασαν και σοβά στους τοίχους του.


Γενικότερα η εικόνα του ναού εσωτερικά δε συνάδει με το παρελθόν του καθώς και το ξύλινο τέμπλο, που προφανώς έφερε, έχει αντικατασταθεί από γύψινο ενώ δεν υπάρχουν μέσα σ’ αυτό ούτε οι παλιές εικόνες του.


Ο παλιός εφημέριος του οικισμού, μια από τις πλέον χαρακτηριστικές και αναγνωρίσιμες μορφές της περιοχής, ο πατήρ Μιχάλης Γεωργουλάκης, είχε θελήσει, όπως μάθαμε,  όταν ζούσε, να καθαιρέσει ασβέστη και σοβάδες για να φανούν ξανά, εφόσον δεν έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, οι τοιχογραφίες του μικρού ναού. Ωστόσο αυτό ούτε μπορούσε να το κάνει μόνος του οικονομικά, ούτε χωρίς την εποπτεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Έτσι το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων έμεινε παραδομένο στη φθορά.









 

Σελίδες