Μονή Πρέβελη: Ο Ηγούμενος του Μελχισεδέκ ο πρώτος που ύψωσε την επαναστατική σημαία το Μάϊο του 1821 - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Μονή Πρέβελη: Ο Ηγούμενος του Μελχισεδέκ ο πρώτος που ύψωσε την επαναστατική σημαία το Μάϊο του 1821

 



Είναι ευρύτερα γνωστό πως στις 29 Μαΐου, στην Παναγία τη Θυμιανή στα Σφακιά, κηρύχθηκε επίσημα η Επανάσταση κατά των Οθωμανών στην Κρήτη.


Εκείνο που ωστόσο οι περισσότεροι αγνοούμε είναι πως στο Μοναστήρι του Πρέβελη ανήκει η τιμή της οργάνωσης του οπλισμού και του ετοιμοπόλεμου του πρώτου μάχιμου σχηματισμού της Επανάστασης του 1821 στο νησί.


Η Μονή Πρέβελη μπορεί να υπερηφανεύεται για το σπουδαίο ρόλο που έπαιζε σε όλες τις δύσκολες περιόδους για την Κρήτη μετέχοντας ενεργά με κάθε τρόπο στην εκδίωξη κατακτητών. Έτσι έπραξε και στην Τουρκοκρατία.


Όπως περιγράφει ο ιστορικός Ιωάννης Μουρέλλος:


«Εις το Μοναστήριον του Πρέβελη και στον μεγαλεπήβολο Ηγούμενο του Μελχισεδέκ ανήκει, χωρίς αμφισβήτηση, η τιμή της διοργανώσεως, του οπλισμού και του ετοιμοπόλεμου του πρώτου μάχιμου σχηματισμού της επαναστάσεως του 21 στην Κρήτη. Και πρώτη πράξις γενικωτέρας σημασίας (η οποία πυροδότησε την επανάσταση στο νησί) ήταν η τουρκική επιδρομή του Ψαροσμαήλη και η καταστροφή του Πρέβελη».


Ο ηγούμενος Μελχισεδέκ ήταν ο πρώτος που ύψωσε την επαναστατική σημαία στην Κρήτη το 1821 και συγκεκριμένα στο Ροδάκινο, στη θέση Κουρκουλός, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, μετά τη Θεία Λειτουργία , το πρωί της 24ης Μαίου 1821.


Ο Μελχισεδέκ στη συνέχεια και το ένοπλο σώμα που είχε προετοιμάσει έφυγαν προς τα Σφακιά όπου στις 29 Μαίου κηρύχθηκε επίσημα η Επανάσταση κατά των Οθωμανών στη Μονή της Παναγίας της Θυμιανής.


Κατόπιν επέστρεψαν στο Ρέθυμνο και μαζί με τους Σφακιανούς επιτέθηκαν και σκότωσαν τον Ισμαήλ (που είχε καταστρέψει το μοναστήρι του Πρέβελη) κοντά στην Καλή Συκιά. Από τη μάχη αυτή εξασφάλισαν πολλά όπλα, θάρρος και νέους εθελοντές μαχητές.


Για την ιστορία ν' αναφέρουμε πως ο Μελιχσεδέκ Τσουδερός, γνωστός και ως Τσουδερογούμενος , γεννήθηκε στο χωριό  Ασώματος και ανέλαβε ως ηγούμενος το μοναστήρι του Πρέβελη το 1808.


Η οικογένεια του ήταν απόγονοι των Καλλέργηδων, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στα κρητικά πράγματα κατά την Ενετοκρατία.


Ως ηγούμενος ο Μελχισεδέκ είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία από το μοναχό Ανανία της Μονής Μεγίστης Λαύρας.


Ήταν εκείνος που είχε από νωρίς προνοήσει κι άρχισε να αγοράζει όπλα και πυρομαχικά. Οι Οθωμανοί υποψιάστηκαν τη δράση του και κίνησαν για το μοναστήρι, το οποίο κατέστρεψαν ενώ παλούκωσαν δυο υπέργηρους μοναχούς του (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).


Ο θαρραλέος και σπουδαίος ηγούμενος έχασε τη ζωή του το 1823 συμμετέχοντας σε μια φοβερή μάχη που έγινε κοντά στο χωριό Πολεμάρχι.

 

Δείτε επίσης:


Καγκελαρία των Σφακίων: Το κτίριο της όπου οργανώθηκε η Επανάσταση το 1821 στην Κρήτη

Σελίδες