Ο παμπάλαιος και εντυπωσιακός ελαιώνας της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου Απεζανών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Ο παμπάλαιος και εντυπωσιακός ελαιώνας της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου Απεζανών

 


Έναν εντυπωσιακό και παμπάλαιο ελαιώνα διατηρεί η Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου Απεζανών, στη Μεσαρά, κι έχει κάθε λόγο να καμαρώνει γι' αυτόν.


Πρόκειται για χοντρολιές εκ των οποίων το παλαιότερο δέντρο έχει χρονολογηθεί στον 2ο αιώνα ενώ στην πλειοψηφία τους οι ελιές μετρούν αρκετούς αιώνες ζωής.


Σε εποχές ακμής του Μοναστηριού τα ελαιόδεντρα του ήταν φροντισμένα και αποδοτικά. Όμως όταν η Μονή Απεζανών έχασε την παλιά της αίγλη και τους πολυάριθμους μοναχούς της τα δέντρα άρχισαν να σιγοσβήνουν, αφού δεν υπήρχαν χέρια να τα φροντίσουν.


Λίγο πριν φύγει από τη ζωή ο π. Μελέτιος, που περιποιούνταν όσο μπορούσε τις ελιές του μοναστηριού, εξέφρασε το παράπονο για το τι θα απογίνουν, ήταν η βασική έγνοια του οι χοντρολιές που για εκείνον ήταν κάτι περισσότερο από δέντρα.


Ευτυχώς οι ελιές όχι μόνο δεν αφέθηκαν στην τύχη τους αλλά οι λιγοστοί μοναχοί των Απεζανών σήκωσαν τα μανίκια και με την προτροπή  του ηγουμένου π. Γαβριήλ, κατάφεραν να τις αναστήσουν και πάλι.




Κι όχι απλά να τις κρατήσουν ζωντανές αλλά να γίνουν και παράδειγμα για όλους εκείνους τους ιδιοκτήτες μεγάλων σε ηλικία δέντρων που αφθονούν στην ευρύτερη περιοχή.


Σταδιακά σε αυτή την προσπάθεια ήλθε να τους συνδράμει και το ΕΛΜΕΠΑ , το οποίο τους συμβουλεύει και οργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων για την προβολή και ανάδειξη του Κρητικού Ελαιώνα.


Το Πρόγραμμα του, που χρηματοδοτείται από το  CLLD/LEADER ΜΕΣΑΡΑΣ-Ομάδα Τοπικής Δράσης: Αναπτυξιακή Ηρακλείου Α.Ε.Ε. ΟΤΑ.αφορά στους οικισμούς Μαγαρικάρι, Κλήμα, Λαγολιό, Τυμπάκι, Πιτσίδια, Καμηλάρι, Πόμπια, Πηγαϊδάκια, Αντισκάρι και Αληθινή.


Οι ελαιώνες της μονής Απεζανών σήμερα αποτελούν πρότυπο αναγέννησης, μέσα από ήπιες καλλιεργητικές παρεμβάσεις.Το ξηρικό κλίμα της περιοχής είναι ιδανικό γι αυτό το είδος ελιάς που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό καθώς προέρχεται από άγριο υποκείμενο.


Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες φυτεύθηκαν επί Ενετών για να κάνουν εξαγωγές ελαιολάδου, κι όχι μόνο αντέχουν ακόμα αλλά είναι και αρκετά παραγωγικές.


Οι μοναχοί των Απεζανών πλέον ραβδίζουν τις χοντρολιές τους κι έτσι παράγουν ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας, χωρίς την ενοχλητική οξύτητα που έχει το λάδι από τις χοντροελιές που μαζεύονται αφότου πέσουν στο έδαφος.


Παρατηρώντας τους ελαιώνες του μοναστηριού καταλαβαίνει κανείς πως η φροντίδα τους γίνεται με πολύ αγάπη και ενδιαφέρον κι εκείνες ανταποδίδουν με υψηλή παραγωγικότητα και ποιοτικό προϊόν.








Σελίδες