Φούρνισαν στο Καμινάκι και η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού έφθασε ως το Ηράκλειο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Φούρνισαν στο Καμινάκι και η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού έφθασε ως το Ηράκλειο

 


Είναι μια ολόκληρη ιεροτελεστία η παρασκευή του ψωμιού, πόσο μάλλον όταν γίνεται με το στάρι που έχεις σπείρει εσύ, έχεις πλύνει και προετοιμάσει για άλεση και σου χει δώσει αληθινό ολικής άλεσης αλεύρι.


Και μπορεί στις πόλεις και στα περισσότερα χωριά να έχουμε ξεχάσει πως γίνεται όλο αυτό αλλά υπάρχουν κάποιοι ρομαντικοί και συνειδητοποιημένοι ως προς το ότι "για να ξέρεις τι τρως πρέπει να φτιάξεις μόνος σου την τροφή σου" που το θυμούνται.


Μια τέτοια οικογένεια είναι κι εκείνη του Κώστα Φουκαράκη στο Καμινάκι του Οροπεδίου Λασιθίου που, δίχως να υπολογίζει κόπο, κάθε χρόνο σπέρνει στάρι γιατί θέλει να φτιάχνει το δικό της ψωμί και παξιμάδι.


Σας είχαμε παρουσιάσει μάλιστα φωτογραφίες από το πλύσιμο και στέγνωμα του καρπού που θα πήγαινε, στη συνέχεια, η οικογένεια, στο μύλο ώστε να γίνει αλεύρι (δείτε εδώ).


Τώρα ήλθε η ευλογημένη ώρα που θα γευθούν τους κόπους τους καθώς την Παρασκευή η μητέρα του Κώστα Φουκαράκη, έβαλε μπροστά της την ξύλινη σκάφη και ζύμωσε τα ψωμιά της.


Ο ξυλόφουρνος ετοιμάστηκε και λίγες ώρες αργότερα οι μυρωδιές σκόρπισαν στο χωριό φθάνοντας μέχρι το Ηράκλειο γιατί είναι από εκείνες τις μυρωδιές που αν τις έχει μυρίσει έστω μια φορά στη ζωή σου δεν τις ξεχνάς ποτέ

  







Σελίδες