Το εντυπωσιακό ανακαινισμένο φουρνόσπιτο της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πρέβελη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Το εντυπωσιακό ανακαινισμένο φουρνόσπιτο της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πρέβελη

 


Δίπλα στην τράπεζα της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Πρέβελη βρίσκεται το ανακαινισμένο φουρνόσπιτο που κατά το παρελθόν εξυπηρετούσε τους πολλούς μοναχούς της αλλά και τους πολλούς φιλοξενούμενους της, καθώς υπήρξε διαχρονικά ένας χώρος που μοίραζε απλόχερα ότι είχε στους ανθρώπους που περνούσαν από εκεί ή χρειάστηκε να μείνουν εκεί, έστω για λίγο. 


Η τράπεζα της ήταν ανοικτή για όλους και ο κοινόβιος χαρακτήρας της βοήθησε ώστε η φιλοξενία να είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της. Μάλιστα λέγεται για τη Μονή Πρέβελη μέχρι και σήμερα η φράση "Στα Μοναστήρια τρώνε, μα δεν παίρνουνε, μα στου Πρέβελη και τρώνε και παίρνουνε".


Μόνο την περίοδο της Κατοχής υπολογίζεται πως πάνω από 5.000 άνθρωποι πέρασαν, έφαγαν, κοιμήθηκαν και εξυπηρετήθηκαν από το συγκεκριμένο Μοναστήρι.


Το φουρνόσπιτο λοιπόν είχε να παίξει ένα σπουδαίο ρόλο και γι’ αυτό οι χώροι του ήταν μεγάλοι και ο εξοπλισμός του πλούσιος.


Ένας τεράστιος φούρνος για να ψήνουν το ψωμί, που πρέπει να ζύμωναν σε μεγάλες ποσότητες αν κρίνουμε από τις άφθονες ξύλινες πινακωτές που βλέπουμε σήμερα, υπάρχει στην πρώτη μεγάλη αίθουσα του φουρνόσπιτου, η οποία  χωρίζεται από τη δεύτερη με καμάρες.


Οι καλοφροντισμένες και πολλές πινακωτές στολίζουν τους τοίχους τους φουρνόσπιτου.Τα μεγέθη τους τεράστια για να ετοιμάζουν οι μοναχοί πάνω από 40 ψωμάκια στην καθεμία.


Οι πινακωτές ήταν οι μακρόστενες, χοντρές σανίδες με τα κοιλώματα στο εσωτερικό τους όπου τοποθετούσαν τα ζυμωμένα ψωμάκια πριν τα μεταφέρουν στο φούρνο. Αυτά έπαιρναν το στρογγυλό σχήμα της κοιλότητας ενώ μπορούσαν να τα μεταφέρουν  μαζεμένα, κουβαλώντας τα στον ώμο χωρίς πολλά πέρα δώθε.


Εκείνο όμως που δεν μπορεί να μην θαυμάσει κανείς μπαίνοντας στο φουρνόσπιτο είναι οι σκάφες για το ζύμωμα που έχουν κρεμαστεί στον τοίχο, απέναντι από την είσοδο.


Είναι φτιαγμένες από ξύλο μασίφ που έχει λαξευτεί κι έχει πάρει σχήμα, χωρίς να χρειαστεί να κόψουν ή να καρφώσουν κομμάτια. Μοιάζουν ασήκωτες λόγω του βάρους του υλικού τους αλλά και πολύ βολικές αφού έδιναν τη δυνατότητα να ζυμώσουν σε αυτές μεγάλη ποσότητα ψωμιού.


Στον ίδιο χώρο βλέπουμε καζάνια για το ψήσιμο φαγητού, διαφόρων μεγεθών, βούριες κι άλλα χρειαζούμενα μιας κουζίνας που προορίζονταν να εξυπηρετήσει πολύ κόσμο.


Το φουρνόσπιτο είναι ένα από τα κτίσματα της Μονής που έχει ανακαινισθεί με τρόπο υποδειγματικό και αποτελεί σήμερα τμήμα των επισκέψιμων χώρων της.

 






Σελίδες